Potrivit legii pentru modificarea Ordonantei de Urgență privind concediul ți indemnizatia pentru creșterea copilului, promulgată în Monitorul Oficial, în 29 aprilie și care va intra în vigoare în data de 1 iulie 2016 ,părintii se vor aștepta la:
- indemnizatie lunară în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani;
- în cazul sarcinilor multiple, mama va primi pentru al doilea copil 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara;
- dacă decid să se întoarca la locul de munca, mamele vor primi stimulent de insertie în cuantum de 50% din indemnizatia minimă (adică din 85% din salariul minim brut); se elimina valoarea fixa de 500 de lei;
- perioada de acordare a stimulentului de inserție se prelungețte până la vârsta de trei ani a copilului pentru persoanele care obțin venituri supuse impozitului, cu cel puțin 60 de zile înainte de implinirea de către copil a vârstei de 2 ani.
Părintii care beneficiază de stimulentul de inserție nu pot fi concediați
Conform prevederilor în vigoare din Ordonanța de Urgența Nr. 111/2011, angajatorul nu poate dispune concedierea părinților, a mamei sau a tatălui, întors din concediul pentru creşterea copilului în vârsta de până la un an, pentru necorespundere profesională în mai puțin de 6 luni de la reluarea activitatii. Exceptie de la regulă se aplica doar în cazul în care compania trece printr-o perioada de reorganizare judiciară sau a declarat falimentul în condițiile prevăzute de lege.
“Contractul individual de munca nu poate fi desfăcut din initiațiva celui care angajeazaă, pe motiv de necorespundere profesională, pe o perioada de minim 6 luni de la reluarea activității, considerata perioada de readaptare, în cazul salariatțlor care au beneficiat de concediu de maternitate ți/sau concediu legal platit pentru îngrijirea copilului în vârsta de până la 2 ani.” CCMUNN – articolul 76 alineatul (3).
Dupa perioada de țase luni de la revenirea din concediu, însă, angajatorul este liber să concedieze angajatul pentru oricare dintre motive precum: abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă; abateri de la contractul colectiv de munca;, arestări preventive pentru o perioadă mai mare de 30 de zile sau chiar incompatibilitate profesională cu postul de muncaă pe care este încadrat.
Ce se întâmplă cu contractul de muncă al salariatei pe durata concediului pentru crețterea copilului?
Pe toată durata concediului pentru crețterea ți îngrijirea copilului (cunoscut si sub abrevierile CIC (Concediu de Ingrijire a Copilului) sau CCC (Concediu de Crestere a Copilului), contractul de muncă al părintelui se suspendă pana la revenirea acesteia la serviciu.
Pe perioada suspendării, angajatorul are dreptul legal să angajeze în locul părintelui, care se află în CIC, o altă persoana, ca înlocuitor dar în baza unui contract de muncă pe perioada determinata. Dacă persoana angajată ca înlocuitor pentru salariatul aflat in CIM, încetează raporturile de muncă cu angajatorul înainte de finalizarea duratei prevăzute a contractului individual de muncă, angajatorul îl poate inlocui și pe aceasta, tot în baza unui contract cu durată determinată, pe o perioadă egala cu zilele de suspendare rămase ale salariatei aflate in CIC.
În momentul în care părintele revine la locul de muncă, contractul de muncă al mamei se reia în condiții similare. Orice modificare privind încadrarea pe un alt post, schimbarea locului muncii sau modificarea salariului, la revenirea părintelui din C.I.C., se poate face numai cu acordul mamei, prin act adițional la contractul de muncă.
Mai mult, dacă salariata, si-a reluat activitatea și alăpteaza, are dreptul (conform Legii nr. 154/ 18 iunie 2015 pentru modificarea si completarea OUG nr. 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă) de a beneficia de un program redus de lucru, în cazul încadrarii în funcții cu normă întreagă, cu două pauze a câte o oră, pentru alăptare.
’’În situația în care mama îți exercita dreptul de program redus pentru alăptare, drepturile ei salariale ale mamei vor rămâne aceleași. Aceste pauze de alăptare sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului. Pentru a beneficia de acest drept de program personalizat, mama care alăptează trebuie să informeze în scris angajatorul în privinta situatiei sale în data prezumtiva de sfârsit a perioadei de alăptare, și să anexeze documente justificative’’, a afirmat Laura Ciuciuc, Senior HR la agenia de recrutare Persons Romania.
Persons este o agentie full service, în domeniul resurseor umane și oferă servicii de externalizare pentru companii, precum recrutare, salarizare și administrare de personal, leasing de personal și consultanța în domeniul HR. Compania este o investiție cu capital 100% românesc și si-a propus sa revitalizeze modul în care interacționam ca specialisti în resurse umane, atât cu angajatorul, cât și cu potențialul candidat.