După ce au trecut prin furcile caudine ale impozitului minim, majorării TVA și extinderii bazei de impozitare, afaceriştii se pot bucura că, în sfârşit, în Codul fiscal au intrat şi propunerile lor.
Codul fiscal și cel de procedură fiscală au fost modificate de Guvern, care de această dată, spre deosebire de marea majoritate a cazurilor, a ţinut cont de propunerile venite din partea mediului de afaceri.
Astfel, patronilor nu le rămâne decât să salute măsurile prin care Guvernul oferă posibilitatea firmelor care doresc să-și plătească datoriile la stat să scape de anumite penalități. „Din păcate, însă, între timp, multe societăți care au avut datorii la stat, cauzate, de multe ori, fie de întârzierile de plată ale furnizorilor, fie de rambursarea întârziată de TVA, au dat faliment“, susține Adrian Izvoranu, directorul general al Confederației Patronale din Industrie, Servicii și Comerț (CPISC). Potrivit lui, în general, firmele sunt dispuse să-și stingă datoriile către stat, deoarece în acest fel au acces la mai multe beneficii, printre care și creditele bancare. În mod concret, miniștrii au decis să modifice ordinea de stingere a obligațiilor fiscale. În prezent, când o companie are datorii la stat și dorește să și le achite, trebuie să stingă mai întâi penalitățile și majorările, și abia apoi banii pot merge către plata datoriei principale. Premierul Emil Boc a declarat că această decizie a fost luată deoarece „foarte multe firme, odată ce au o datorie, nu mai reușesc să iasă din spirala penalităților, dobânzilor și a datoriilor față de stat“. Sorin Istrate, managing partner la Contexpert, salută această decizie a Guvernului care le permite societăților să plătească mai întâi datoria principală, apoi penalitățile.
Mai puțină birocrație pentru patroni
O altă modificare importantă atât pentru firme, cât și pentru persoanele fizice care au acumulat restanțe la bugetul central prevede că cei care își vor plăti datoria principală și dobânzile de întârziere existente la 31 august până la 31 decembrie 2011 vor scăpa de plata penalităților de întârziere. Dacă vor reuși să-și achite datoriile până la jumătatea anului viitor, vor fi scutiți numai de jumătate din penalități, au anunțat oficialii. Gheorghe Ialomițianu (foto), ministrul finanțelor, a precizat că de această facilitate vor beneficia și societățile care solicită eșalonarea la plată a obligațiilor bugetare. Măsura nu se aplică însă și datoriilor către bugetele locale. Vești bune au primit și firmele mici. IMM-urile care au cel mult trei salariați și afaceri care nu depășesc 100.000 de euro pe an vor depune, începând din octombrie, declarația unică trimestrial, și nu lunar, cum este în prezent.
În plus, toate firmele au scăpat de obligația de a plăti impozit pe profit anticipat, în fiecare trimestru, începând din 2012, care era prevăzută în Codul fiscal. În urma recentelor modificări, această modalitate de plată a impozitelor va fi opțională, regula fiind plata impozitului la finele trimestrului, în funcție de profitul realizat.