Apar noi monede în România
Pe data de 17 aprilie, Banca Națională introduce în circulație trei monede numismatice realizate din aur, argint și tombac cuprat pentru a comemora cei 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu.
Moneda de aur este evaluată la o valoare nominală de 500 de lei, iar prețul de vânzare este de 15.600 de lei.
Valoarea nominală a monedei de argint este de 10 lei, iar prețul de vânzare este de 490 lei. În ceea ce privește moneda de tombac cuprat, aceasta va fi disponibilă la un preț de 190 lei.
Împreună cu achiziția monedei, clienții vor primi și o broșură de prezentare, precum și un certificat de autenticitate.
Numărul maxim de monede aprobate pentru producție este de:
- 1.000 de exemplare pentru moneda de aur
- 5.000 de exemplare pentru moneda de argint
- 5.000 de exemplare pentru moneda de tombac cuprat
Cum arată noile monedele?
Partea frontală a monedei din aur ilustrează o imagine istorică a casei părintești a lui Avram Iancu, având inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „500 LEI”, stema României și anul emisiunii, „2024”.
Partea frontală a monedei din argint prezintă o reprezentare istorică a casei părintești a lui Avram Iancu, având inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul emisiunii, „2024”.
Partea frontală a monedei din tombac cuprat prezintă o reprezentare istorică a casei părintești a lui Avram Iancu, având inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „1 LEU”, stema României și anul emisiunii, „2024”.
Partea opusă comună a monedelor din aur, argint și tombac cuprat prezintă portretul, numele și semnătura lui Avram Iancu, alături de perioada de viață a acestuia, „1824-1872”.
Monedele sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent
Monedele din aur, argint și tombac cuprat sunt împachetate individual în capsule de metacrilat transparent.
Acestea sunt însoțite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate.
Certificatele sunt redactate în limbile română, engleză și franceză și poartă semnăturile guvernatorului BNR și ale casierului central.
Conform informațiilor publicate în Ziarul Financiar, monedele sunt introduse în circuitul numismatic prin intermediul sucursalelor regionale ale Băncii Naționale a României, incluzând:
- București
- Cluj
- Constanța
- Dolj
- Iași
- Timiș