Pensionarii români care au avut venituri suplimentare în timpul activității vor beneficia de o creștere a pensiei începând cu luna aprilie 2025.

Potrivit anunțului făcut de Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, primele decizii rezultate în urma așa-numitei „mici recalculări” vor fi emise în martie, iar plățile majorate vor începe din aprilie.

„În luna martie se vor emite primele decizii de recalculare. Avem două categorii: cei care aveau deja adeverințele privind veniturile multe în dosare și nu au fost luate în calcul, pentru că nu exista bază legală.

Acum am creat acest drept de a lua în calcul aceste venituri. Respectă principiul contributivității. Pensionarii încep să își primească și aceste venituri.

Creșterile nu sunt la fel de spectaculoase ca la recalculare, deoarece sunt venituri nepermanente. Numai în cazurile de acord global sunt creșteri mai substanțiale. Pentru celelalte sporuri, simulările nu indică creșteri semnificative”, a declarat Baciu.

Daniel Baciu, pensie, Casa Nationala de Pensii, pensionari, CNPP
SURSA FOTO: Facebook, Daniel Baciu

Pensionarii care vor beneficia de „mica recalculare”

Aproximativ 1,5 milioane de pensionari vor primi sume mai mari la pensie, datorită includerii în baza de calcul a unor venituri care anterior nu erau luate în considerare.

„Este vorba despre acele venituri care nu au avut caracter permanent și care nu au făcut parte din baza de calcul până acum, pentru că multe dintre ele nu erau purtătoare de contribuții”, a explicat Marius Budăi, fost ministru al Muncii, în aceeași emisiune de la România TV.

Printre pensionarii vizați de această recalculare se numără cei care au obținut în timpul activității sporuri, prime, al 13-lea salariu sau au efectuat ore suplimentare. Aceștia trebuie să depună adeverințe la Casele de Pensii, documente care pot fi obținute de la foștii angajatori sau de la firmele de arhivare.

Cât vor crește pensiile după recalculare

Sumele acordate în plus vor varia în funcție de veniturile suplimentare realizate de fiecare pensionar în timpul activității profesionale. În medie, creșterea va fi de aproximativ 250 de lei.

Totuși, majorarea exactă va depinde de tipul și frecvența veniturilor suplimentare:

  • Cei care au beneficiat de al 13-lea salariu vor primi doar câțiva lei în plus.
  • Cei care au avut venituri mai consistente din acord global permanent, cum sunt angajații din proiectare sau industrie, ar putea primi între 300 și 400 de lei în plus.
  • Cei din construcții, care lucrau doar sezonier, vor beneficia de creșteri mai mici.

Termenele recalculării

Potrivit oficialilor din sistemul de pensii, recalcularea trebuie finalizată până în primăvară.

Termenul legal este de 45+10 zile poștă, dar datorită perioadei aglomerate la Casa de Pensii după punerea în aplicare a noii legi, recalcularea pentru stagiu contributiv adăugat se va emite începând cu sfârșitul lunii februarie, au transmis surse oficiale.

Recalcularea se va face în două etape:

  1. Finalizarea deciziilor de trecere din pensia anticipată parțială (PAP) și pensia de invaliditate (PI) în pensia pentru limită de vârstă (PLV).
  2. Procesarea dosarelor care conțin adeverințe pentru veniturile suplimentare, adică „mica recalculare”.