Un lucru nu i s-ar putea reprosa niciodata lui Septimiu Stoica, presedintele RASDAQ: ca n-ar avea talent de vorbitor. Pe parcursul celor citiva ani pe care i-a petrecut conducind piata extrabursiera (cuvintul ii repugna), el a avut nenumarate ocazii sa si-l antreneze, caci apreciatul teoretician a lipsit rareori la un simpozion sau o conferinta pe tema pietei de capital.
Ceea ce surprinde isa este isufletirea cu care vorbeste aproape itotdeauna despre un lucru aproape neisufletit. Ochii i se aprind, fata i se destinde cind aminteste de „t-bills”-uri, „bonduri corporatiste, „contracte futures” sau „de report”, produse pe care el le-ar dori tranzactionate pe RASDAQ.
Planuri, planuri, planuri… RASDAQ se impleticeste pe picioare, functioneaza din inertie, brokerii icearca sa-si salveze pielea organizind tranzactii de imprumut prin sistemul ce era gindit odata sa copieze „bursa viitorilor 100 de ani”, NASDAQ.
Piata extrabursiera sau OTC sunt termeni nedrepti, n-a icetat Septimiu Stoica sa declare, caci RASDAQ este o adevarata bursa, spune el, unde se itilnesc cererea si oferta, doar ca dupa dupa alt sistem decit cel al Bursei de Valori.
Ce-ar putea face Septimiu Stoica? Nu este vina lui ca pe toata piata de capital nu se vinde itr-o zi mai mult decit itr-un iarmaroc de duminica. „Ce piata de capital poate functiona cind dobinzile sunt la niveluri de doua sau chiar trei cifre?, se itreaba retoric. Este un miracol ca piata a supravietuit i aceste conditii”.
De icercat, a icercat. in urma cu o jumatate de an le vorbea ziaristilor cu aceeasi isufletire despre noile produse lansate de RASDAQ: certificatele bancare cu dobinzi fixe. Au fost invitati oficiali de pe piata si bancheri carora le-a fost prezentat sistemul de tranzactionare la care au lucrat specialistii sai. in afara de citeva icurajari serbede, de complezenta, n-a primit nimic de la bancherii carora le era adresat produsul. O singura banca a emis certificate de depozit tranzactionabile pe RASDAQ. A fost un fiasco.
Din ce i ce mai putine SVM-uri
N-ar trebui omul sa-si piarda speranta? Nu si Sptimiu Stoica. Daca presedintele RASDAQ n-are ce spune despre prezent, i schimb viitorul ii lasa spatii infinite de manevra. RASDAQ va face si va drege. Disperat, se leaga de orice fir de par. Se fac imprumuturi pe RASDAQ si e ilegal. Sa le legalizam, daca piata o cere caci asa-numitele „contracte de report se tranzactioneaza la valori de miliarde de dolari pe toate pietele lumii”. Septimiu Stoica stie, caci este toba de literatura de specialitate. Vorbeste despre produse exotice: derivate, contracte futures.
Dar cine sa se gindeasca la futures? Din 1998, numarul SVM-urilor scade mereu, caci nu mai au prea multe de facut pe piata. Valoarea reala a tranzactiilor s-a ijumatatit aproape i fiecare an din 1998 icoace si, cel mai grav lucru, RASDAQ nu mai are practic nici macar o singura societate care sa trezeasca interesul investitorilor de portofoliu. Unele s-au privatizat, altele au fost cumparate de investitori strategici, iar altele s-au mutat la Bursa, institutia condusa de prietenul bun al lui Stoica, putin mai norocosul Stere Farmache. Analistii din SVM-uri nici nu mai vor sa auda de RASDAQ.
Disperarea nu-i pentru Septimiu Stoica, desi putin ii mai impartasesc sperantele. „Sa vorbim de acum iainte de noul RASDAQ, cel care va renaste”, icearca el sa miste asistenta, careia ii serveste una dintre specialitatile sale: noile planuri de a impartii societatile listate pe mai multe categorii, pentru a putea atrage mai usor investitori si a creste transparenta pietei. Dar acesta este vechiul cintec pe care piata l-a auzit deja de doi ani icoace, cind au fost lansate primele planuri de acest gen. Nimic nu s-a itimplat pina acum i privinta acestei restructurari anuntate si probabil ca nimic nu se va mai itimpla multa vreme de acum icolo. Se implinesc patru ani de functionare a RASDAQ, si un simplu semn de schimbare poate fi observat: acela ca Septimiu Stoica si-a mai pierdut din imaginatie.
Noile planuri vechi ale lui Septimiu Stoica
9 noiembrie 2000, 12:00
Ultima modificare în 9 noiembrie 2000, 14:00
Un lucru nu i s-ar putea reprosa niciodata lui Septimiu Stoica, presedintele RASDAQ: ca n-ar avea talent de vorbitor. Pe parcursul celor citiva ani pe care i-a petrecut conducind piata extrabursiera (cuvintul ii repugna), el a avut nenumarate ocazii sa si-l antreneze, caci apreciatul teoretician a lipsit rareori la un simpozion sau o conferinta pe tema pietei de capital. Ceea ce surprinde isa este isufletirea cu care vorbeste aproape itotdeauna despre un lucru aproape neisufletit. Ochii i se ap
Etichete: arhiva,
intergovernmental grants,
rasdaq,
septimiu,
Septimiu Stoica,
stoica
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook