Noile rachete care vor aduce ploaia. Lipsa rachetelor antigrindină agravează seceta în România

seceta

SURSA FOTO: Unsplash

Tehnologiile antigrindină și cele pentru creșterea precipitațiilor sunt esențiale în România, spune președintele Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. Gheorghe Căunei Florescu spune că în prezent se lucrează la diverse soluții pentru creșterea precipitațiilor.

Utilizarea rachetelor antigrindină și dezvoltarea tehnologiilor pentru producerea ploii artificiale sunt subiecte discutate în contextul secetei severe din România. Aceste metode sunt implementate pentru a proteja culturile agricole și pentru a crește cantitatea de precipitații.

Impactul rachetelor antigrindină asupra precipitațiilor

În România, seceta este o problemă majoră, afectând grav agricultura și economiile locale. Generalul în rezervă Gheorghe Căunei Florescu, președintele Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, a explicat că „lansarea unei rachete în celula convectivă poate să influenţeze pozitiv – o dată creşte precipitaţia până la 20% şi a doua oară uniformizează.”

Acest proces ajută la transformarea grindinei în precipitații, reducând astfel impactul negativ asupra culturilor.

Zonele neprotejate de sistemele antigrindină suferă de o secetă și mai accentuată, în timp ce în regiunile unde aceste sisteme sunt active, precipitațiile sunt crescute semnificativ. Autoritatea monitorizează constant aceste fenomene, utilizând aparatură de ultimă generație, permițând astfel o gestionare eficientă a resurselor meteorologice.

Controverse legate de rachetele antigrindină

În județul Prahova, Ministerul Agriculturii a suspendat lansarea rachetelor antigrindină în urma unor proteste ale fermierilor care au cerut încetarea utilizării acestui sistem.

Deși Gheorghe Căunei Florescu a menționat că „nu știe de ce s-au plâns fermierii”, el a subliniat că sistemul nu poluează mediul, iar iodura de argint utilizată se transformă în apă, fără a lăsa reziduuri dăunătoare.

„În momentul de faţă protejăm în jur de 2 milioane şi 600.000 de hectare, faţă de 11 milioane de hectare la nivel de ţară. Deci acolo unde nu sunt sisteme, seceta este şi mai mare. Acolo unde sunt sisteme antigrindină, în momentul când lansăm, creştem precipitaţia cu până la 20%.

Vă spun acest lucru pentru că avem mijloace şi aparatură de ultimă generaţie în momentul de faţă implementate şi putem monitoriza totul, chiar şi merge în istorie. Deci dacă cineva doreşte să vadă ce s-a întâmplat într-o anumită zonă, noi putem ca să intrăm în istoric, avem softuri superspecializate şi putem să arătăm exact ce s-a întâmplat.

Noi lansăm numai în celulele convective, deci numai acolo unde în viitorul apropiat va cădea gheaţă, greloane de gheaţă, intrăm acolo cu iodură de argint, se creează centre de condensare artificiale, cu alte cuvinte face să plouă şi acea cantitate de apă de ploaie cade tot pe aceeaşi suprafaţă pe care ar fi căzut gheaţa, dacă nu interveneam”, a declarat Gheorghe Căunei Florescu la RRA.

Dezvoltarea tehnologiilor pentru creșterea precipitațiilor

Gheorghe Căunei Florescu a mai precizat că este în lucru o rachetă al cărei scop este creșterea precipitațiilor, nu combaterea grindinei.

Pe lângă rachetele antigrindină, Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor explorează și alte mijloace tehnice pentru creșterea precipitațiilor.

Printre acestea se numără baloane cu heliu, generatoare terestre și un nou tip de rachetă care produce un aerosol pentru a genera ploi. Aceste tehnologii sunt esențiale pentru ameliorarea efectelor secetei și asigurarea unei producții agricole stabile.