Noile reguli pe care românii trebuie să le respecte la intrarea în Schengen. Se aplică din 31 martie

air schengen aeroportul otopeni

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Duminică, pe 31 martie, România va intra în spațiul Schengen aerian și maritim. Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a explicat joi, pe 28 martie, a explicat ce se va schimba.

România, pregătită să intre în spațiul Schengen aerian și maritim

Așadar, începând de duminică, vor fi ridicate controalele la frontieră pe spațiul aerian și maritim. Potrivit lui Bogdan Despescu, pasagerilor nu le revine nicio obligație suplimentară.

„Dorim să prezentăm şi să lămurim toate aspectele ce ţin de măsurile dispuse de Ministerul Afacerilor Interne începând cu data de 31 martie 2024, respectiv măsurile necesare odată cu intrarea României în spaţiul Schengen, când vor fi ridicate controalele la frontieră pe spaţiul aerian şi maritim.

Această situaţie nu impune nicio obligaţie suplimentară pentru pasageri. Obligaţiile suplimentare sunt exclusiv în sarcina autorităţilor”, a declarat acesta, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”.

Bogdan Despescu a precizat că anul trecut, prin aeroporturile din România au trecut 23 de milioane de pasageri.

„Analizele cu privire la necesarul de forţă au avut la bază informaţiile din anul 2023 şi în urmă cu mai mulţi ani. Pe aeroporturile din România, au fost înregistrate, în anul 2023, peste 160.000 de curse – 66% dintre acestea fiind Schengen – şi mai bine de jumătate din cele Schengen pe Aeroportul Otopeni.

Vorbim de aproximativ 23 de milioane de pasageri, cei mai mulţi fiind înregistraţi tot la Otopeni, undeva la aproximativ 14 milioane, urmat de Aeroportul Cluj-Napoca, cu aproximativ 3 milioane, şi Aeroportul Iaşi, cu aproximativ 2 milioane. Din totalul pasagerilor, 300.000 au fost minori, iar în cazul a 2.500 dintre aceştia s-a luat măsura nepermiterii ieşirii din ţară”, a explicat acesta.

Spațiul Schengen aerian, Aeroportul Otopeni; SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Controalele la frontiere vor fi eliminate

Din data de 31 martie, România și Bulgaria vor fi incluse în spațiul Schengen pentru traversarea frontierelor aeriene și maritime.

În timpul nopții de sâmbătă spre duminică, România va deveni oficial parte a spațiului Schengen, atât pentru traversarea frontierelor aeriene, cât și maritime. Autoritățile au reiterat joi, la Aeroportul Otopeni, măsurile impuse în urma aderării la ceea ce este cunoscut sub numele de „Air Schengen”.

Procesul va fi simplificat începând cu noaptea de sâmbătă spre duminică, practic începând cu miezul nopții, când vor fi implementate aceste noi măsuri. Autoritățile s-au pregătit în totalitate pentru a facilita fluxul călătorilor și pentru a face procesul mai eficient.

Este important de reținut că persoanele care călătoresc din România către un stat din zona Schengen, sau invers, nu vor mai trece prin controlul la punctele de frontieră. Aceștia vor fi supuși doar controlului de securitate și ar trebui să aibă asupra lor doar documentul de identitate și biletul de îmbarcare.

De acum înainte, nu vor mai exista controale la frontiere. Însă acest lucru nu înseamnă că nu vor fi efectuate verificări. Mai mult decât atât, forțele de ordine au fost suplimentate cu cel puțin 25% la fiecare aeroport din țară.

Măsurile vor fi implementate în 17 aeroporturi

În cele 17 aeroporturi din România unde vor fi implementate aceste noi măsuri. Odată cu aderarea la Air Schengen, au fost făcute ajustări pentru cei care călătoresc în state non-Schengen. S-au relocat cele șase tonete fizice unde erau verificate documentele călătorilor.

Iar acum, vor fi 12 funcționari care vor efectua aceste verificări personalizate. Scopul este să se asigure că fiecare persoană este verificată atent și că documentele sunt autentice. Autoritățile doresc să prevină posibilitatea ca unii să încerce să părăsească țara ilegal, profitând de noile oportunități de călătorie.

Polițiștii, jandarmii, polițiștii de frontieră și câinii de urmă vor desfășura verificări pe baza unei analize de risc, selectând persoanele care par suspecte sau ridică suspiciuni. Aceștia vor folosi o aplicație digitală pentru verificări. În trecut, era disponibilă în aceste tonete. Polițiștii vor efectua controale aleatorii asupra persoanelor suspecte sau care călătoresc cu minori, pentru a preveni infracțiunile și pentru a asigura siguranța călătorilor.

În cazul în care persoanele verificate sunt suspectate că dețin documente ilegale de călătorie, acestea vor fi conduse într-un birou separat, numit „linia doi” de către autorități. Aici vor fi supuse unor proceduri suplimentare de verificare. Tranziția la Air Schengen va avea loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, la miezul nopții.