Noile reguli de astăzi, 13 iulie. Ordinul s-a dat deja în România

gara de nord

SURSA FOTO: Capital

CFR introduce astăzi noi reguli pentru călătorii, aducând biletele metropolitane în prim-plan! Află cum poți călători mai eficient și ce beneficii îți oferă această schimbare.

CFR Călători va aplica, prin ordin de ministru, noi reguli pentru călătoriile cu trenul

Începând cu 13 iulie, CFR Călători va aplica noi reguli pentru călătoriile cu trenul, conform Ordinului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii nr. 1039/2024. Printre noutăți se numără și introducerea biletelor metropolitane.

OMTI (Ordinul Ministrului Transporturilor și Infrastructurii) va intra în vigoare pe 13 iulie 2024, la ora 00:00.

În prima fază a implementării, biletele de călătorie metropolitane vor fi disponibile exclusiv online, prin intermediul Ghișeului Unic, platformă oferită de Autoritatea pentru Reformă Feroviară.

Cele mai relevante schimbări de reguli sunt:

1. Rezervarea de loc nu mai e obligatorie pentru călătoriile sub 40 km

2. ⁠Rezervarea de loc are preț diferențiat pe 4 zone kilometrice (de la 1,5 lei la 5,5 lei), comparativ cu prețul unic de azi de 5,5 lei

3. Se introduc biletele de călătorie metropolitană (o deplasare cu trenul oricărui operator de pe linia metropolitană selectată)

4. Se introduc abonamentele de călătorie metropolitană (valabilitate de la 3 ore la o lună) valabile pe trenurile oricărui operator din zona metropolitană aleasă

5. Biletele și abonamentele metropolitane se comercializează prin bilete.tren.ro, platforma Ghișeu Unic ARF (de la 15 ianuarie este obligatoriu și prin canalele proprii ale fiecărui operator)

6. Abonamentele clasice feroviare sunt reglementate (valabilitate 5, 14 zile și o lună, călătorii nelimitate la operatorul ales) cu prețuri la 50% per călătorie (la abonamentele lunare raportate la prețul a 44 de călătorii cumpărate separat)

7. Prețuri reglementate pentru suplimentele de pat la vagoanele cușetă și de dormit

8. Prețuri reglementate pentru transportul bicicletelor (tarife diferențiate per distanțe kilometrice)

SURSA FOTO: Dreamstime

Tarifele sunt standardizate pentru toți operatorii.

Companiile care comercializează bilete de tren prin canalele proprii (revânzători) pot adăuga un adaos, fără a afecta veniturile din serviciile de utilitate publică, în funcție de valoarea serviciilor adiționale pe care le oferă clienților.

CFR introduce și sancțiunile pentru pasagerii care nu respectă regulile

CFR Călători avertizează pasagerii că deschiderea ușii trenului în timpul mersului poate atrage amenzi considerabile. Conform informațiilor oferite de companie, sancțiunile pentru cei care nu respectă această regulă variază între 250 și 400 de lei.

Această acțiune este considerată contravenție, iar sancțiunile pentru cei care o comit variază între 250 și 400 de lei, conform HG 203/1994 art. 2 pct. 16. Aceste comportamente pot avea consecințe grave.

„Persoanele care aleg să călătorească cu trenul trebuie să aibă în vedere respectarea normelor privind transportul cu acest mijloc de deplasare şi să nu pună în pericol siguranţa lor sau a altor pasageri.

CFR Călători trage un semnal de alarmă asupra pericolului la care se supun pasagerii care deblochează sistemul automat de închidere a uşii în timpul mersului şi informează că această practică constituie contravenţie şi riscă amenzi între 250 şi 400 lei conform HG 203/1994 art.2 pc. 16. Astfel de acţiuni se pot solda cu evenimente tragice”, a explicat CFR.

Compania a anunțat că personalul de tren este autorizat să impună contravenții. În plus, amenzile pot fi aplicate și de Poliția de Transport Feroviar la prima stație de oprire a trenului.