Guvernul a accelerat implementarea măsurilor pentru monitorizare

Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunțat joi că Guvernul a accelerat implementarea măsurilor pentru monitorizarea unor categorii de persoane, în urma deciziilor luate de organele judiciare.

Potrivit declarațiilor sale, Ordonanța prevede extinderea utilizării Sistemului informatic de monitorizare electronică și pentru cazurile în care instanța a impus condamnatului, în perioada de eliberare condiționată, restricții referitoare la locurile de prezență sau participarea la evenimente sportive, culturale sau alte adunări publice, stabilite de instanță.

Aceste restricții includ și interdicții de a comunica cu:

  • victimele
  • membrii familiei acestora
  • participanții la infracțiune
  • sau alte persoane desemnate de instanță

Mihai Constantin a declarat că Guvernul a decis să devanseze termenul de implementare a monitorizării prin purtarea brățării electronice.

Sistemul informatic de monitorizare electronică va fi extins. Va începe să fie utilizat în sistem pilot începând cu data de 1 octombrie 2024.

Acesta este cunoscut sub numele de brățara electronică. De asemenea, a început ca proiect pilot în 2022 pentru protejarea victimelor violenței domestice.

”Pentru a creşte siguranţa publică şi protecţia cetăţenilor, Guvernul a devansat termenul de la care mai multe categorii de persoane asupra cărora au fost dispuse măsuri de către organele judiciare, vor fi monitorizate prin purtarea brăţării electronice. Început ca proiect pilot în anul 2022 pentru protejarea victimelor violenţei domestice, Sistemul informatic de monitorizare electronică, cunoscut ca brăţara electronică, va fi utilizat începând cu 1 octombrie 2024, în sistem pilot, şi pentru măsura controlului judiciar, a controlului judiciar pe cauţiune şi a arestului la domiciliu”, a spus Mihai Constantin, după şedinţă.

Mihai Constantin
SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

Extinderea utilizării Sistemul informatic de monitorizare electronică

De asemenea, în conformitate cu Ordonanța de urgență adoptată de Guvern, se prevede extinderea aplicării Sistemului informatic de monitorizare electronică și în situațiile în care instanța a impus condamnatului, în timpul eliberării condiționate, să nu se prezinte în anumite locații sau la diverse evenimente sportive, culturale sau alte adunări publice, așa cum au fost stabilite de instanță.

De asemenea, sunt impuse restricții privind comunicarea cu victima, membrii familiei acesteia, participanții la infracțiune sau alte persoane desemnate de instanță.

Mihai Constantin a menționat introducerea unei noi categorii denumite „alertă de apropiere frontieră”.

Alina Gorghiu a anunțat, anterior, această decizie

Cu puțin timp înainte ca Mihai Constantin să anunțe că Guvernul a accelerat implementarea măsurilor în acest sens, ministrul Justiției a anunțat că s-a mai făcut un pas important pentru combaterea fenomenului fugarilor.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, spune că decizia reprezintă, de fapt, un mijloc modern de care va benefica întreg sistemul judiciar și societatea.

Alina Gorghiu
SURSA FOTO: Facebook, Alina Gorghiu

Guvernul a adoptat devansarea termenelor

Bogdan Despescu a precizat că Guvernul României a adoptat astăzi modificarea legislației la propunerea MAI.

”La propunerea Ministerului Afacerilor Interne, Guvernul României a adoptat astăzi modificarea legislației – și vorbim aici de modificare a legislației din perspectiva monitorizării electronice a persoanelor. Reamintesc faptul că, astăzi, situațiile din zona violenței domestice erau monitorizate prin sistemul informatic de monitorizare electronică, pe înțelesul tuturor, acele brățări electronice”, arată acesta.

El a mai spus că Guvernul a adoptat devansarea termenelor, respectiv pentru cele 18 județe care erau planificate în calendar la 1 ianuarie 2025, aceste brățări vor fi aplicate, sistemul va funcționa începând cu 1 octombrie 2024.

”De asemenea, am devansat termenul de aplicare a sistemului de monitorizare în ceea ce privește controlul judiciar, controlul judiciar pe cauțiune și arestul la domiciliu de la 01/01/2026 la 01/10/2024. Până la data de 01/10/2024, în cele 23 de județe și București, unde astăzi funcționează proiectul-pilot, se va testa sistemul pentru a avea o aplicare totală la 01/10/2024. Proiectul stabilește și extinderea în viitor, după 01/01/2026, a sistemului pentru monitorizarea persoanelor care fac obiectul liberării condiționate şi, prin această modificare legislativă, Direcția Națională de Probațiune face parte din proiectul SIME, cum îi spunem noi”, continuă acesta.

În prima etapă, au fost operaționalizate sistemele în București, județele Iași, Maramureș și Vrancea.

”De la 01/01/2024 am extins în alte 20 de județe, iar de la începutul anului și până în prezent au fost montate 472 de asemenea brățări. Astăzi avem active 208. Până în prezent, 25 de persoane și-au îndepărtat brățara, iar 24 de persoane au fost reținute. La acest moment avem în supraveghere 9.168 de persoane în control judiciar, din care 24 de persoane în control judiciar pe cauțiune. Totodată, fac precizarea că astăzi avem 1.288 de persoane în arest la domiciliu. Așadar, odată cu implementarea mecanismului cu 01/10/2024, aceste persoane vor putea să fie monitorizate prin aceste brățări, prin sistemul informatic de monitorizare electronică. Dacă sunt neclarități, întrebări, vă stau la dispoziție din perspectiva acestui act normativ care modifică și completează mecanismul de monitorizare electronică la nivelul României”, a mai precizat el.

Monitorizare electronică de la 1 octombrie

Acesta a mai spus că monitorizarea electronică se va aplica de la 1 octombrie.

”La data de 1 octombrie, când vom intra cu aplicarea totală, cu aplicarea la nivel național, în funcție de decizia magistratului, vorbim de procuror sau de judecător – pentru anumite cazuri de control judiciar, procurorul dispune; pentru control judiciar și arest la domiciliu, judecătorul – dacă va dispune și cu privire la persoanele care, la momentul respectiv, se află într-o formă de supraveghere, vom aplica aceste sisteme de monitorizare electronică. Așadar, se aplică și pentru categoria care la data de 1 octombrie figurează în sistemul de supraveghere judiciară”, a mai spus Bogdan Despescu.