Noile reguli pentru posesorii auto din România. Modificarea drastică din Codul Rutier

masini soferi trafic

SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Șoferii din România au parte de noi schimbări importante. Aceștia vor primi mult mai ușor amenzi în trafic dacă încalcă regulile de circulație. Modificarea are ca scop reducerea numărului de accidente rutiere grave. Despre ce este vorba, de fapt?

Șoferii vor primi amendă pe baza filmărilor făcute de alți participanți la trafic

Șoferii vor primi amendă pe baza filmărilor de la bord. Persoanele care încalcă regulile de circulație și sunt înregistrate cu telefoane mobile sau camere de bord ar putea fi pasibile de sancțiuni amendate conform un proiect de ordonanță. Conform acestuia, imaginile captate ar putea fi transmise autorităților, servind drept dovadă pentru aplicarea amenzilor.

În această săptămână, proiectul va fi supus dezbaterii publice. Dacă va fi aprobat, conducătorii auto care încalcă regulile de circulație și sunt înregistrați de alți șoferi cu camere de bord ar putea fi sancționați pe baza acestor înregistrări video.

O condiție este ca șoferii care au efectuat înregistrarea să depună o declarație sub propria răspundere că acele înregistrări video nu au fost manipulate.

În ultimii ani, s-au făcut mai multe eforturi pentru a îmbunătăți legislația în acest domeniu. Se are în vedere reducerea numărului de accidente grave cauzate de comportamentul imprudent în trafic.

SURSA FOTO: Pexels.com

România, pe primul loc în UE la numărul de accidente

Potrivit celor mai recente date Eurostat, România rămâne în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește numărul de accidente mortale.

Zilnic, cinci persoane își pierd viața pe drumurile din țara noastră. Rata de decese este de 86 de cazuri anual la un milion de locuitori, ceea ce reprezintă de două ori media Uniunii Europene.

Opt din zece victime sunt bărbați, iar în ceea ce privește grupurile de vârstă, cele mai multe decese survin în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani.

Cele mai multe accidente grave de acest tip au loc pe arterele rutiere urbane.

Șoferi în trafic / SURSA FOTO: Freepik

Țara cu cea mai scăzută rată a mortalității în urma accidentelor rutiere

În comparație cu populația fiecărui stat membru al Uniunii Europene, în 2022, cea mai mică rată a deceselor cauzate de accidente rutiere a fost înregistrată în Suedia, cu 22 de decese la un milion de locuitori.

Țara a fost urmată de:

  • Danemarca, cu 26
  • și Irlanda, cu 31

Pe de altă parte, cea mai mare rată a fost înregistrată în România, cu 86 de decese la un milion de locuitori.

România este urmată de:

  • Bulgaria, cu 78
  • și Croația, cu 71