Parlamentul European a convenit asupra unor noi norme în UE privind încălcarea regulilor de circulație. Acestea au fost adoptate cu o majoritate covârșitoare de deputații europeni.
Norme UE noi privind încălcarea regulilor de circulație
Deputații europeni au votat miercuri în favoarea consolidării cooperării transfrontaliere între statele membre ale Uniunii Europene pentru a investiga încălcările normelor rutiere, în încercarea de a preveni comportamentul periculos la volan în străinătate.
Noul set de reguli privind schimbul transfrontalier de informații legat de încălcările regulilor de circulație a fost adoptat cu o majoritate covârșitoare de 570 de voturi pentru, 36 împotrivă și 24 abțineri, se arată într-un comunicat.
Actualizarea normelor are ca scop reducerea procentului semnificativ de încălcări nepedepsite, care constituie aproximativ 40% din totalul încălcărilor rutiere transfrontaliere.
Noile reguli obligă țările UE să coopereze mai strâns și să răspundă rapid cererilor primite de la alte țări membre în privința încălcărilor rutiere comise de conducătorii auto străini. Autoritățile naționale sunt acum obligate să răspundă fără întârziere și să furnizeze informațiile necesare în cel mult două luni de la solicitare.
În plus, la cererea statului membru în care a avut loc încălcarea, țara de reședință a autorului încălcării poate prelua colectarea amenzilor rutiere, cu condiția ca suma să fie mai mare de 70 euro și să nu fi fost plătită după epuizarea tuturor opțiunilor legale.
Sunt vizate mai multe tipuri de încălcări ale normelor rutiere
Normele actualizate vor extinde lista încălcărilor rutiere comise de șoferii nerezidenți care declanșează cooperarea transfrontalieră și care pot duce la o amendă. Pe lângă încălcările actuale (excesul de viteză, conducerea sub influența alcoolului sau neoprirea la semaforul roșu), lista va fi completată cu elemente noi precum parcarea periculoasă, depășirea periculoasă, încălcarea unei linii continue și părăsirea locului unui accident.
Țara din UE în care regulile rutiere au fost încălcate va avea la dispoziție 11 luni de la data încălcării pentru a emite o notificare. Notificarea încălcării regulilor rutiere trebuie să includă momentul și circumstanțele încălcării, precum și informații privind modul de contestare a amenzii.
O altă schimbare importantă este interzicerea firmelor private de colectare a amenzilor rutiere de la șoferii străini, protejând astfel conducătorii auto împotriva posibilelor escrocherii și scurgeri de date personale.
De asemenea, pentru a spori transparența și implementarea eficientă a noilor reguli, Comisia Europeană va crea un portal online care va conține informații relevante pentru conducătorii auto, inclusiv detalii despre norme, opțiuni de contestare și amenzile aplicabile.
După aprobarea lor și de către Consiliu European, țările UE vor avea la dispoziție 30 de luni pentru a se pregăti pentru punerea lor în aplicare.