Noile reguli s-au stabilit deja în Europa. Ordinul trebuie să se aplice și în România

apple, telefon mobil

SURSA FOTO: Pexels

Apple și Meta urmează să fie confruntate cu acuzații din partea Uniunii Europene în conformitate cu regulile de referință din domeniul tehnologiei, recent intrate în vigoare în Europa. Ce informații importante s-au aflat din investigația întreprinsă de Comisia Europeană.

Apple și Meta Platforms se confruntă cu posibile acuzații din partea Uniunii Europene. Ele sunt vizate de nerespectarea regulilor emblematice care vizează limitarea puterii acestora înainte de vacanța de vară din august. Informația a fost dezvăluită vineri de trei surse cu cunoștințe directe despre această problemă, conform Reuters.

Comisia Europeană a demarat investigații în martie asupra celor două companii și Google, parte a grupului Alphabet, în conformitate cu Legea pentru servicii digitale (Digital Markets Act – DMA). Instituția europeană consideră Apple și Meta drept priorități în aceste cazuri, au precizat sursele.

Apple este primul luat în vizor

DMA impune Big Tech să creeze spațiu pentru competitorii mai mici pentru a concura. Se dorește, totodată, să faciliteze portabilitatea utilizatorilor între serviciile online rivale, precum platformele de social media, browserele de internet și magazinele de aplicații.

Autoritățile de reglementare din UE urmează să emită constatări preliminare care se aseamănă cu acuzațiile antitrust înainte de vacanța de vară din august. Apple este primul în vizor, urmat de Meta, au declarat sursele.

Amenzi de până la 10% din cifra de afaceri anuală globală a companiilor

Apple a reiterat declarația sa din martie. Compania a afirmat atunci că este încrezătoare că planurile sale sunt conforme cu DMA. Ea a spus că continuă să colaboreze în mod constructiv cu Comisia.

Companiile au posibilitatea să ofere soluții pentru a remedia preocupările ridicate în constatările preliminare, înainte de o decizie finală. Măsura finală este așteptată înainte ca șefa UE pentru antitrust, Margrethe Vestager, să își încheie mandatul în noiembrie. Aceasta decizie ar putea include amenzi de până la 10% din cifra de afaceri anuală globală a companiilor pentru încălcări.

Noi reguli în Europa pentru giganții din tehnologie

Investigația UE se concentrează asupra regulilor impuse de Apple. Ele limitează dezvoltatorii de aplicații în a informa gratuit utilizatorii despre ofertele disponibile în afara App Store, precum și asupra noilor taxe aplicate dezvoltatorilor de aplicații.

Regulamentul prevede o serie de obligații serioase: companiile vor trebui să permită accesul pe platformele lor la aplicațiile și magazinele de aplicații ale terților; să ofere date transparente privind publicitatea; să permită utilizatorilor să dezinstaleze cu ușurință software-ul sau aplicațiile preinstalate; să permită interoperabilitatea între diferite servicii de mesagerie, rețele sociale și alte servicii și să fie mai transparente în ceea ce privește modul în care algoritmii lor clasifică și recomandă conținutul, produsele și serviciile.

De asemenea, acesta interzice anumite practici ale companiilor din domeniul tehnologiei: de exemplu, favorizarea propriilor servicii în detrimentul celor oferite de terți, implicarea în activități bazate pe preferințe proprii și utilizarea datelor private ale utilizatorilor din mediul de afaceri pentru a concura împotriva acestora.

Sursele au indicat că se așteaptă ca autoritățile de reglementare din UE să impună sancțiuni Apple în legătură cu aceste probleme. De asemenea, o a doua investigație se concentrează pe ecranul său de alegere pentru browserul web Safari. Aceasta este probabil să dureze mai mult timp.

Investigația preliminară privind Meta se axează pe noul său model de plată sau consimțământ, introdus recent. În baza acestuia, utilizatorii plătesc o taxă de abonament pentru acces fără reclame pe platformele Facebook și Instagram, au declarat sursele. Informația a fost inițial raportată de Financial Times.