Salariul minim brut, actualizat în funcție de rata inflației și de productivitatea muncii

Guvernul a adoptat o hotărâre prin care stabilește că salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată, va fi actualizat anual în funcție de rata inflației și de nivelul productivității muncii, a anunțat Mihai Constantin.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a explicat că mecanismul de calcul european va fi aplicat și în România, iar această reformă, asumată de Guvern prin Planul Național de Redresare și Reziliență, va oferi predictibilitate evoluției salariului minim brut, care în prezent este de 4.050 de lei pe lună.

El a subliniat că, pe parcursul anului trecut, Guvernul a aprobat proiectul de lege în acest sens, care a fost ulterior adoptat și de Parlament.

Mihai Constantin a explicat că hotărârea de guvern adoptată în acea ședință detaliază modul de actualizare anuală a salariului minim. De asemenea, el a subliniat că partenerii sociali sunt și vor fi implicați în calendarul anual de implementare, atât prin comisia de dialog social din cadrul ministerului, cât și în Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social.

Mihai Constantin
Mihai Constantin (SURSA FOTO: Dreamstime)

Guvernul s-a reunit astăzi în cadrul ședinței săptămânale

Joi, pe 6 februarie, Guvernul României s-a reunit în cadrul ședinței săptămânale pentru a aproba mai multe hotărâri cu impact major asupra economiei și infrastructurii naționale.

Printre principalele subiecte aflate pe agenda Executivului s-au numărat mecanismul de stabilire și actualizare a salariului minim brut pe țară, investițiile în infrastructura energetică și transporturi, precum și alte proiecte de interes public.

Unul dintre cele mai așteptate puncte de pe ordinea de zi a fost aprobarea procedurii de aplicare a mecanismului de stabilire și actualizare a salariului minim brut pe țară garantat în plată.

Dacă raportul dintre valoarea salariului minim brut prognozat și câștigul salarial mediu brut lunar scade sub 52%, acest raport va fi supus negocierii în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social. Negocierile vor avea loc într-o marjă între rezultatul formulei de calcul și evaluarea gradului de adecvare a salariului minim, având ca referință nivelul orientativ de 47%-52% din câștigul salarial mediu brut.

Un alt punct de pe ordinea de zi se referă la aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru construirea unui nou pod de cale ferată pe linia Deda – Războieni, un proiect de importanță națională. Mai multe puteți citi aici.