Cele mai recente subvariante ale Omicron eludează imunitatea oferită de subvariantele anterioare, indică un studiu recent. Două noi subvariante de Omicron, a căror virulenţă nu a fost încă determinată, se află la originea noului val al pandemiei de COVID-19 din Africa de Sud, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Conform experților, noile subvariante Omicron, care se află la originea creșterii cazurilor din Afica de Sud, sporesc posibilitatea ca supraviețuitorii subvariantelor anterioare ale Omicron să se poată reinfecta, informează Los Angeles Times.
Subvariantele Omicron BA.4 și BA.5 au început să fie în atenția experților din Africa de Sud, deoarece cazurile săptămânale de coronavirus s-au triplat în ultimele două săptămâni, potrivit datelor furnizate de Universitatea Johns Hopkins.
Cel mai recent episod dintr-o saga fără sfârșit
„Au apărut pur și simplu din senin, în weekend. Abia ne obișnuiserăm cu subvariantele BA.2.12.1. Iar acum avem BA.4 și BA.5?” a spus dr. Peter Chin-Hong, expert în boli infecțioase la UC San Francisco. „Pare cel mai recent episod dintr-o saga fără sfârșit”, a spus acesta.
Creșterea rapidă a subvariantelor BA.4 și BA.5 în Africa de Sud are implicații pentru o potențială creștere a cazurilor în SUA. Până acum, oamenii de știință spuneau pacienții care au supraviețuit primei variante Omicron, BA.1, pe perioada iernii, sunt mai puțin expuși riscului de a se reinfectaa cu subvarianta și mai infecțioasă BA.2, care acum a devenit dominantă.
Creșterea cazurilor de infectări cu BA.4 și BA.5 urmează unui val Omicron anterior
Dar creșterea cazurilor de infectări cu BA.4 și BA.5 în Africa de Sud urmează unui val Omicron anterior. Se estimează că 90% din populația Africii de Sud are imunitate la variantele anterioare Omicron, fie în urma unei infecții, fie prin vaccinare.
„Dacă 90% dintre oameni sunt deja imuni și se înregistrează deja o creștere a cazurilor, înseamnă că acest duo dinamic specific – BA.4 și BA.5 – provoacă mai multe reinfecții – chiar și la persoanele care au avut deja Omicron”, a declarat Chin-Hong.
Ce a descoperit un studiu recent
Cercetători de la mai multe instituţii au analizat subvariantele BA.4 şi BA.5 pe care OMS le-a adăugat deja de luna trecută pe lista celor aflate sub monitorizare.
În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au prelevat probe de sânge de la 39 de participanţi infectaţi cu varianta anterioară Omicron, când această variantă a apărut pentru prima dată, la sfârşitul anului trecut. 15 participanţi erau vaccinaţi – opt cu vaccinul produs de Pfizer, şapte cu cel produs de Johnson & Johnson, în timp ce restul de 24 nu erau vaccinaţi.
„Lotul vaccinat a prezentat o capacitate de neutralizare de aproximativ 5 ori mai mare şi ar trebui să fie mai bine protejat”, se arată într-o variantă pre-publicare a studiului, citată de News-medical. În cazul persoanelor nevaccinate, s-a constatat o scădere de aproape opt ori a producţiei de anticorpi în cazul expunerii la subvarinatele BA.4 şi BA.5, comparativ cu subvarianta BA.1.
Probele de la persoanele care au fost vaccinate au prezentat o scădere de aproximativ trei ori, potrivit studiului.
„E puțin probabil ca nivelurile scăzute de neutralizare absolută pentru BA.4 și BA.5, în special în grupul celor nevaccinați, să protejeze bine împotriva infecției simptomatice”, au declarat cercetătorii în studiul care nu a fost încă revizuit de colegi. „Acest lucru poate indica faptul că, pe baza eludării neutralizării, BA.4 și BA.5 au potențialul de a duce la un nou val de infecții”, scrie NewsMedical Today.