Noile tarife de referință pentru polițele RCA. Vor fi mai scumpe în funcție de oraș

ASF

SURSA FOTO: ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat noile tarife de referinţă pentru poliţele RCA. Potrivit instituției, polițele vor fi mai scumpe în București și Ilfov.

Tarifele la polițele RCA vor fi mai scumpe pentru București și Ilfov. Explicațiile venite de la ASF

ASF a publicat recent noile tarife de referință pentru polițele de asigurare obligatorie auto (RCA). Conform acestor date, asigurările auto vor fi mai scumpe în București și în județul Ilfov. Motivele principale sunt frecvența ridicată a accidentelor și valoarea semnificativă a daunelor înregistrate în aceste regiuni.

SURSA FOTO: Dreamstime

La nivel național, tarifele RCA au crescut cu 18% în primele trei luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Deși tarifele sunt plafonate până în toamnă, companiile de asigurări explică aceste creșteri prin influența inflației și a costurilor mai mari de reparație și despăgubiri. Inflația a avut un impact major asupra prețurilor pieselor auto și serviciilor de reparații, ceea ce s-a reflectat și în tarifele de asigurare.

Vicepreședintele ASF, Sorin Mititelu, a subliniat într-o declarație de presă că Bucureștiul are una dintre cele mai mari frecvențe ale daunelor auto din Europa, cu o rată de 6,2%. Aceasta înseamnă că o proporție semnificativă a vehiculelor asigurate din capitală și împrejurimi sunt implicate în accidente rutiere, ceea ce contribuie la majorarea costurilor polițelor RCA.

O nouă lege RCA este preconizată să fie adoptată în toamna acestui an. Printre propunerile acestei legi se numără introducerea unei opțiuni pentru șoferi de a plăti o parte din costurile reparațiilor în caz de accident, ceea ce ar putea reduce primele de asigurare. Această abordare ar încuraja responsabilitatea șoferilor și ar putea conduce la scăderea numărului de daune minore raportate, care în prezent contribuie la creșterea generală a costurilor asigurării.

A crescut prima medie a RCA

La finalul primului trimestru al acestui an, prima medie a poliței de asigurare auto obligatorie (RCA) a înregistrat o creștere de 18% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a anunțat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în cadrul unei conferințe de presă. Vicepreședintele ASF pe segmentul de asigurări, Sorin Mititelu, a explicat că această creștere se datorează unor factori obiectivi și legali, menționând că piața este în curs de verificare, dar până acum nu s-au identificat nereguli.

Mititelu a precizat că majorarea polițelor RCA se datorează în mare parte unei reduceri mai mici de cost aplicate de companiile de asigurare, pe lângă o ajustare a tarifului maximal cu 6,8%. Unul dintre motivele principale ale acestei ajustări este necesitatea de a asigura stabilitatea financiară a pieței asigurărilor auto, în contextul în care produsul RCA înregistra un raport între venituri și cheltuieli deficitar. Astfel, ajustarea primelor a fost necesară pentru a atinge un echilibru financiar.

În plus, creșterea prețurilor RCA a fost influențată de obligațiile suplimentare impuse asigurătorilor după falimentul unui lider de piață în martie 2023. Aceste obligații includ majorări ale contribuțiilor la Fondul de Garantare a Asiguraților și la Biroul Asigurătorilor Auto din România. Aceste contribuții au crescut semnificativ, de la 1,5% la 10,5%, pentru a acoperi costurile despăgubirilor preluate de la asigurătorul falimentar.