Noile taxe ar trebui amânate până la 1 ianuarie 2024, spune Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România. El a anunțat că a trimis o scrisoare la Comisia Europeană prin care se cere amânarea reformelor actuale.
Noile taxe, amânate până la 1 ianuarie
Noile taxe, amânate până la 1 ianuarie. Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), a trimis o scrisoare către Comisia Europeană.
Acesta spune că reformele fiscale propuse de Guvern nu trebuie să intre în vigoare mai devreme de 1 ianuarie 2024.
„Ceea ce noi am propus Guvernului şi am discutat, a fost să existe un număr limitat de măsuri cu impact major.
Şi o să spun câteva principii pe care le-am enunţat şi în această scrisoare, câteva linii roşii, plecând de la prima linie roşie şi anume că principiul de aplicare a reformelor trebuie să fie de la mare la mic”, spune Florin Jianu.
Noile taxe, amânate până la 1 ianuarie. Este nevoie de atenție pe partea de cheltuieli
În cadrul unei conferințe de presă, Florin Jianu a mai spus că după ce au existat conferințe de presă ale CNIPMMR, guvernanții au început să ofere mai multă atenție în ceea ce privește cheltuielile.
„Aţi văzut că după ce noi am făcut conferinţe de presă, după ce am avut întâlniri cu mediul public, au început să conştientizeze că trebuie să se uite de fapt pe partea de cheltuieli mai mult, pentru că s-ar putea ca din aceşti bani potenţiali pe care Guvernul doreşte să-i strângă la sfârşitul acestui an din partea mediului de afaceri să nu fie sustenabil acest tip de abordare, să vedem că anul viitor nu ajung banii pentru bugetul de stat, să vedem că nu ajung pentru cheltuielile publice”, spune acesta.
Reformele trebuie să fie consistente
Tot miercuri, 30 august, el a mai spus că reformele trebuie să fie consistente și să aibă un impact major.
Florin Jianu spune că aceste reforme nu trebuie să fie de suprafață sau să fie folosite pentru a închide gura mediului de afaceri.
„Deci, principiul pe care noi l-am enunţat în scrisoarea către Comisia Europeană este de la mare la mic şi ne bucurăm să vedem că au început aceste discuţii cu privire la reforma în spaţiul public, dar reformele trebuie să fie consistente, trebuie să aibă impact major şi nu trebuie să fie doar reforme de suprafaţă sau care cumva să închidă gura mediului de afaceri şi a spaţiului public”, mai spune Florin Jianu.
De asemenea, el a mai precizat că există și o linie roșie cu privire la aceste reforme. Ele nu trebuie adoptate înainte de 1 ianuarie 2024.
„În egală măsură, o linie roşie pe care noi am trasat-o şi pe care am subliniat-o e că orice tip de modificare nu trebuie făcută mai devreme de 1 ianuarie 2024”, a declarat Florin Jianu, într-o conferinţă de presă.
Măsurile trebuie adoptate prin acord politic
Președintele CNIPMMR mai spune că guvernul trebuie să se consulte cu părțile interesate atunci când adoptă reforme.
De altfel, el a mai spus că măsuri trebuie implementat printr-un acord politic pe o perioadă de 10 ani.
Propunerile de reformă trebuie să fie însoțite de studii și analize de impact.
Nu în ultimul rând, Florin Jianu spune că este nevoie și de:
- aplicarea noilor reforme în concordanță cu înțelegerile avute cu micii întreprinzători
- lansarea programelor naționale și europene
- sprijin mai mult pentru sectorul HoReCa din România
- salariu minim transparent și aplicat timp de 10 ani
- salarii minime diferite
- vouchere
„Pe lângă această scrisoare aveţi alături şi o scurtă analiză pe care noi am făcut-o asupra impozitării sectorului IMM din România şi vreau să spun câteva puncte şi de aici. În primul rând, vedeţi o dinamică în creştere asupra colectării încasărilor la bugetul de stat a microîntreprinderilor.
În anul 2020 – 2,4 miliarde, în anul, 2021 – 3,2 miliarde, în anul 2022 – 3,8 miliarde.
Noi facem o predicţie că în acest an se va ajunge, probabil se va trece pragul de 4 miliarde încasaţi din venituri de la microîntreprinderi. Dacă în anul 2022 aveam 590.000 de microîntreprinderi cu 1,2 milioane de salariaţi, o treime dintre acestea nu aveau salariaţi, adică 185.000 de firme.
Aşa cum spuneam, impozitul este de aproape 3,8 miliarde de lei plătiţi, iar impozitul, ştiţi că s-a coborât acel prag în 2023 de la 1.000.000 la 500.000 euro, aceste firme au plătit un miliard de lei anul trecut. Guvernul crede că în acest an vor plăti aproximativ 3 miliarde de lei.
Noi facem o predicţie că nu se va ajunge din partea acestor firmei la 3 miliarde de lei şi o să cerem datele oficiale”, a spus Florin Jianu.
Florin Jianu a mai precizat, miercuri, că impozitul pe salarii de anul trecut a fost de 18 miliarde de lei. El se referea la impozitul plătit de către microîntreprinderi.