Vouchere pentru îmbunătățirea eficienței energetice a gospodăriilor
Adrian Câciu a publicat pe contul său de Facebook un mesaj prin care anunță că există 300 milioane euro disponibile pentru consumatorii vulnerabili de energie. Este vorba despre cei care vor beneficia de vouchere pentru îmbunătățirea eficienței energetice în cadrul gospodăriilor individuale.
Ministrul Adrian Câciu a mai anunțat că a fost lansată în dezbatere publică ghidul pentru această schemă de sprijin finanțată din capitolul RepowerEU al PNRR.
Nu în ultimul rând, el a mai spus că, la finalul lunii iunie, ar putea fi lansate apelului de proiecte.
Ce bani se dau?
Adrian Câciu a mai precizat pe rețelele de socializare că beneficiarii acestui program pot opta să achiziționeze:
- Reabilitare clădiri rezidențiale
- Instalare panouri fotovoltaice
Pentru reabilitarea clădirilor rezidențiale, valoarea maximă a voucherului este de 14.000 de euro. Pentru instalarea panourilor fotovoltaice, ministrul spune că voucherul este de maxim 5.000 de euro.
Acesta mai spune că beneficiarul final este consumatorul vulnerabil de energie, proprietar de locuință unifamilială.
Potrivit lui Adrian Câciu, solicitatul de finanțare este parteneriatul format din firma prestatoare de lucrări de construcție și firma de instalare panouri fotovoltaice. El adaugă că firma de construcții va fi lider de parteneriat.
Îmbunătățirea eficienței energetice a gospodăriilor
În plus, spune el, aceasta este prima etapă din finanțarea de care vor beneficia cetățenii români pentru îmbunătățirea eficienței energetice a gospodăriilor.
Cea de-a doua etapă va fi disponibilă din toamna acestui an. La momentul respectiv vor fi alocate alte 300 de milioane de euro. Cei care vor beneficia de acești bani vor fi celelalte tipuri de consumatori casnici.
Rețeaua națională de ghișee de informare
În luna martie a acestui an, Ministerul Dezvoltării a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență care vizează stabilirea unei rețele naționale de ghișee unice pentru eficiență energetică.
Scopul este de a furniza servicii de informare și consultanță în domeniul eficienței energetice și al producției de energie din surse regenerabile pentru consumatori care produc și consumă energie.
“În vederea facilitării accesului la programele de finanțare și la informații privind renovarea energetică a clădirilor și utilizarea surselor regenerabile de energie în clădiri și a sprijinirii monitorizării stadiului atingerii țintelor naționale privind eficiența energetică și reziliența la schimbările climatice, se înființează rețeaua națională de ghișee unice de eficiență energetică.
Ghișeele unice se înființează în scopul oferirii serviciilor de informare și consiliere în domeniul eficienței energetice în clădiri și a utilizării surselor regenerabile de energie pentru prosumatori în privința programelor de investiții finanțate din fonduri europene, din bugetul de stat, precum și alte surse legal constituite”, se arată în expuneea de motive a actului normativ.