Europa nu are o prezență mare în producția de smartphone-uri, întrucât toate companiile importante, inclusiv Apple și Samsung, își fabrică telefoanele în Asia pentru a reduce costurile.

Nokia își va muta producția în Europa

HMD, cu sediul în Finlanda, a declarat într-un comunicat de presă că lucrează cu o serie de parteneri de securitate IT la modificări de software și la teste amănunțite, ca prime etape ale fabricării și testării smartphone-urilor în Europa.

Compania nu a dezvăluit unde în Europa intenționează să își instaleze fabrica.

Uniunea Europeană a încurajat companiile să înființeze producția în sectoare cheie, introducând legi și oferind subvenții, așa cum a făcut blocul pentru semiconductori cu Actul european privind cipurile.

„Deși nu putem discuta despre subvenții europene specifice, colaborăm cu mai multe părți atât din sectorul public, cât și din cel privat din Europa pentru a susține producția și cercetarea și dezvoltarea europeană”, a declarat pentru Reuters directorul de marketing al HMD, Lars Silberbauer.

Nokia a lansat trei smartphone-uri noi

HMD a semnat în 2016 un acord de licență exclusivă pe 10 ani cu Nokia Oyj, cândva cel mai mare producător de telefoane din lume, pentru a produce smartphone-uri și tablete marca Nokia.

Nokia pierduse până atunci războiul smartphone-urilor și și-a vândut întreaga afacere cu telefoane mobile către Microsoft în 2014. Acum se concentrează pe echipamente pentru rețele de telecomunicații.

HMD a folosit brevetele de telefoane rămase de la Nokia și instalațiile de producție ale companiei taiwaneze Foxconn (2354.TW) pentru a construi o nouă linie de smartphone-uri care să concureze cu alți producători de telefoane Android de buget.

De asemenea, compania a dezvăluit sâmbătă trei smartphone-uri – Nokia G22, Nokia C32 și Nokia C22 – cu autonomie de trei zile și a declarat că va începe să repare telefoane mobile în colaborare cu firma de reparații iFixit.

Ericsson va concedia 8500 de angajați

Producătorul de echipamente de telecomunicații Ericsson plănuiește să concedieze 8.500 de angajați la nivel global pentru a reduce costurile, potrivit unui memoriu trimis angajaților de către directorul general al companiei, Börje Ekholm.

În timp ce companii de tehnologie precum Microsoft, Meta și Alphabet au concediat mii de angajați invocând condițiile economice, mutarea Ericsson ar fi cea mai mare disponibilizare care a afectat industria telecomunicațiilor.

„Modul în care vor fi gestionate reducerile de personal va diferi în funcție de practicile locale din fiecare țară”, a scris directorul executiv Borje Ekholm.

„În mai multe țări, reducerile de personal au fost deja comunicate în această săptămână”, a precizat acesta.

Se preconizează că disponibilizările vor afecta America de Nord și vor fi cele mai mari care vor afecta industria telecomunicațiilor.