Rating în scădere, chiar la un pas de categoria „junk“, un anunț că rezultatele acestui trimestru ar putea fi mai slabe decât se anticipase, discuții pentru vânzarea participației la Nokia Siemens Network și mai multe zvonuri că s-ar negocia chiar și divizia de telefonie mobilă. Sunt știri care circulă la nivel internațional zilele acestea și care ne interesează în mod direct, mai ales că, datorită fabricii de la Jucu, producătorul finalndez a devenit cel mai mare exportator al României. În plus, în urmă cu numai două luni, compania anunța că centrul de Cercetare și Dezvoltare de la Cluj se va închide la finalul lunii decembrie, afectând locurile de muncă a 120 de persoane. Ce s-a întâmplat cu ei între timp?
„Există preocupare și asistență permanentă pentru reangajarea personalului respectiv: fie în interiorul companiei Nokia, fie în afara acesteia, sprijinirea pentru antreprenoriat privat sau reconversia profesională“, a declarat, pentru Capital, Anna Simai, senior communication manager la Nokia Central Europe.
„Târguri de joburi interne și externe, discuții privind consilierea profesională și redactarea referințelor sunt câteva dintre activitățile ce se derulează în mod constant. O parte dintre cei 120 de angajați a acceptat deja oferte de slujbe în interiorul sau în afara companiei Nokia“, a mai spus ea. O altă parte a personalului ia în considerare folosirea perioadei de grație pentru planificarea următorilor pași în carieră, iar activitatea Centrului de Cercetare se va diminua gradual până la o oprire totală. „Pentru a evita orice neînțelegere, dorim să precizăm că nu va interveni niciun fel de schimbare în activitatea fabricii de lângă Cluj“, subliniază managerul.

Reprezentanții companiei nu comentează însă pe marginea informațiilor financiare globale și cum ar putea influența ele afacerile din România. Cert este că, dacă situația financiară a întregii companii nu se va îmbunătăți și dacă Nokia nu va reuși să iasă pe piață cu un telefon care să fie un concurent de seamă pentru iPhone și terminalele Android, este greu de crezut că fabrica de la Cluj va rămâne neatinsă de valul schimbărilor.
Acțiuni în picaj
La începutul lunii, Fitch Ratings a coborât ratingul pentru datoriile pe termen lung ale producătorului finlandez de telefoane mobile Nokia, la „BBB minus“ de la „BBB plus“, perspectiva asociată fiind negativă. „Retrogradarea şi perspectiva negativă reflectă îngrijorările serioase ale Fitch faţă de erodarea rapidă a cotei de piaţă pentru telefoanele Nokia“, a declarat un analist al agenției. Și de atunci acțiunile companiei au scăzut aproape încontinuu, ajungând la 4,08 euro pe 15 iunie? Asta după ce, la nivelul de 4,27 euro, presa financiară internațională scria că acțiunile Nokia sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii 13 ani. În plus, o instituție financiară a anunțat că, în trimestrul doi, Samsung va fi liderul pieței de telefonie mobilă, detronând producătorul finlandez. Mai mult, Nokia ar ajunge pe locul trei în piață, urmând să fie depășită și de Apple. Cu toate acestea, datorită terminalelor low-end, precum cele produse în România, Nokia depășește Samsung ca volum al vânzărilor. Iar atâta timp cât finlandezii nu vor renunța la acest segment de piață, fabrica de la Jucu nu va fi pusă sub semnul întrebării.
Pe de altă parte, o analiză Reuters sfătuiește investitorii să cumpere acțiuni Nokia numai dacă sunt foarte încrezători în strategia de revenire a producătorului. Analiștii sunt destul de sceptici și în ceea ce privește posibilitatea unei achiziții a companiei, ei evaluând Nokia la 16-18 miliarde de euro.