Lumia 520 a fost anunţat la târgul de telefonie mobilă Mobile World Congress de la Barcelona, în luna februarie, iar la sfârşitul lunii iunie a ajuns şi în ţara noastră. Telefonul este cel mai ieftin din gama Lumia având un preţ minim de 670 de lei şi maxim 790 de lei. Pentru aceşti bani utilizatorul primeşte un smartphone cu ecran de 4 inch, procesor de 1 GHz, memorie RAM de 512 MB, spaţiu de stocare de 8 GB şi sistem de operare Windows Phone 8.
Având un raport calitate preţ atât de bun telefonul a depăşit la vânzari modelele mai performante Lumia 920 sau 820, devenind, la nivel mondial, cel mai popular terminal ce rulează sistemul de operare Microsoft Windows Phone, conform datelor firmei AdDuplex.
Designul telefonul este atractiv. Acesta vine cu capace interschimbabile în diferite nuanţe precum albastru, roşu, alb, negru şi galben. Telefonul, deşi pare mare la prima vedere, este uşor cântârind doar 124 de grame. Pe marginea groasă de 9,9 mm se găsesc tastele pentru volum, pentru cameră şi cea pentru blocare ecran. Capacele se schimbă foarte uşor trebuie doar să tragi uşor din colţul stânga. Telefonul funcţionează cu cartelă micro SIM aşa că dacă ai un SIM normal va trebui să îl schimbi.
În privinţa hardware-ului, Lumia 520 are Snapdragon S4 dual-core 1,0 GHz, 512 RAM, 8 GB spaţiu de stocare, care poate fi extins la 64 de GB cu card de memorie. Pentru cei care au nevoie de mai mult spaţiu pot apela la stocare gratuită pe cloud de 7 GB. Bateria are o capacitate de 1.430 mAh. Din punct de vedere al conectivitaţii Lumia 520 vine cu Bluetooth 3.0, Wi-Fi, lipseşte însă cipul NFC.
Telefonul se comportă foarte bine la navigarea pe internet. Paginile web se încarcă repede la fel şi clipurile video, acestea putând fi vizualizate în condiţii optime pe ecranul de 4 inch.
Camera foto are 5 megapixeli. Fotografiile au o rezoluţie de 2.592 x 1.936 pixeli şi o calitate bună, în condiţiile în care există suficientă lumină. Camera nu dispune obiectiv Carl Zeiss Tessar sau de bliţ, însă se comportă excelent în modul filmare. Clipurile au o rezoluţie HD, 1280 x 720 pixeli, iar filmarea se realizează la 30 cadre pe secundă. Difuzorul este puternic, însă fidelitatea lasă de dorit. Bateria are o autonomie bună. În regim de utilizare intensiv, aceasta nu rezistă 12 ore, însă dacă este utilizată în regim normal, apeluri şi navigare net, telefonul nu trebuie încărcat chiar şi o zi jumătate.
Legat de sistemul de operare, acesta este intuitiv, iar cei care pun pentru prima dată mâna pe un smartphone s-ar putea să îndrăgească mai mult Windows Phone 8, decât sistemul Android, al celor de la Google. Pe ecranul telefonul ai toate informaţiile de care ai nevoie, contact, mesaje, reţele de socializare. Un slide pe ecranul principal dezvăluie o listă cu toate aplicaţiile instalate aranjate în ordine alfabetică, iar atunci când ţii apăsat câteva secunde pe una dintre ele apare o altă listă cu opţiuni. Windows Phone 8 nu se poate lăuda cu numărul de aplicaţii disponibile pentru Android sau iOS, însă cele mai populare se găsesc şi în Windows Store.
În concluzie, Lumia 520 are un design plăcut, este ideal pentru cei care îşi cumpără pentru prima dată un smartphone şi are un raport calitate preţ excelent. Unii utilizatori ar s-ar putea plânge de lipsa unei camere secundare sau de aplicaţiile pe care nu le găsesc în Windows Store în comparaţie cu Google Play sau Apple Store.