Chiar dacă producătorul finlandez de telefoane mobile Nokia a anunţat, recent, că va părăsi România, nu avem motive de îngrijoare. Asta deoarece cu mult mai mulţi investitori străini se pregătesc să demareze afaceri în România în perioada următoare, spun oficialii companiei de audit, fiscalitate şi consultanţă Grant Thornton.
Aceştia susţin că au lucrat cu mulţi dintre investitorii străini pentru a-i ajuta să-şi construiască afacerea în ţara noastră.
Stephane Bride, managing partner Grant Thornton România şi Moldova, a spus că, în schimbul unui investitor care pleacă din motive globale, nu legate de România, vin mulţi investitori care au interes să-şi dezvolte afaceri în ţara noastră.
Stephane Bride nu a putut dezvălui, deocamdată, numele companiilor care vor veni în ţară, însă a spus că acestea sunt din mai multe domenii: servicii, producţie, transporturi – practic, din majoritatea sectoarelor din industrie şi servicii.
La rândul său, Guenter Spielmann, directorul executiv al companiei pe regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, spune că, în România, climatul investiţional "nu este perfect", iar ţara se află în concurenţă cu statele din jur. Pentru investitori, "nu este imposibil să facă afaceri în România, cu condiţia să înţeleagă ce e de făcut şi să ştie care sunt provocările", a adăugat Guenter Spielmann.
Iar Emilia Moise, tax senior manager în cadrul Grant Thornton România, spune că, în România, "există o anumită complexitate a fiscalităţii, dar asta nu împiedică businessul".
Oficial: Peste 20 de investiţii mari stau să demareze
Imediat după ce Nokia şi-a anunţat oficial retragerea din România, reprezentanţii Guvernului României au declarat că Centrul Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine (CRPCIS) au în lucru dosare care cuprind peste 20 de investiţii străine în România cu o valoare de peste 5 milioane de euro fiecare.