Pe lângă convenirea asupra termenilor parteneriatului, inclusiv asupra contribuţiilor comune pentru dezvoltarea noului ecosistem, Nokia şi Microsoft au mai anunţat un progres semnificativ în dezvoltarea primelor produse Nokia ce încorporează sistemul Windows Phone.
Cu sute de angajaţi implicaţi deja în eforturile comune pe partea de inginerie, companiile colaborează pentru realizarea unui portofoliu de noi terminale Nokia. Nokia a început, de asemenea, să porteze aplicaţii şi servicii cheie care vor opera pe Windows Phone şi s-au demarat iniţiative comune de cooptare a unor dezvoltatori de aplicaţii terţi.
„Natura complementară a activelor noastre şi competitivitatea acestei oferte comune reprezintă fundaţia relaţiei noastre", a declarat Stephen Elop, Preşedinte şi CEO al Nokia Corporation.
„Acordul nostru este benefic pentru industrie," a declarat Steve Ballmer, CEO al Microsoft. "Împreună, Nokia şi Microsoft vor inova cu o viteză mai mare şi vor oferi oportunităţi sporite, atât pentru cosumatori cât şi pentru parteneri, de a se bucura de succesul ecosistemului nostru."
Relaţia este structurată în jurul a patru zone largi:
1. O îmbinare de active complementare, cea care aduce cele mai mari beneficii directe utilizatorilor:
– Nokia va livra servicii de cartografie, navigaţie şi anumite servicii bazate pe locaţie către ecosistemul Windows Phone. Nokia va contribui şi cu expertiza sa în tehnologie foto, design hardware şi suport lingvistic şi impulsionând dezvoltarea platformei Windows Phone. Microsoft va oferi servicii de căutare Bing pe terminalele Nokia şi va contribui în domenii precum productivitate, publicitate, jocuri, social media şi o varietate de alte servicii. Combinaţia dintre navigaţie, publicitate şi funcţii de căutare va permite o monetizare sporită a serviciilor de navigaţie Nokia şi forme complet diferite de venituri din publicitate.
– Iniţiative comune de cooptare a dezvoltatorilor pentru a sprijini crearea de aplicaţii noi, globale şi locale, inclusiv înregistrare gratuită pentru toţi dezvoltatorii Nokia care creează aplicaţii pentru Windows Phone.
– Lansarea unui nou magazin global de aplicaţii Nokia, care valorifică infrastructura Windows Marketplace. Dezvoltatorii vor putea publica şi distribui aplicaţii printr-un singur portal către sute de milioane de consumatori care utilizează terminale Windows Phone, Symbian şi S40.
– Nokia va contribui cu expertiza sa în facturarea la operator, pentru ca participanţii în noul ecosistem Windows Phone să poată beneficia de acordurile Nokia cu 112 operatori din 36 de pieţe.
2. Nokia va plăti către Microsoft taxe de redevenţă pentru utilizarea platformei Windows Phone, începând de la livrarea primelor produse Nokia cu sistem Windows Phone. Aceste reflectă volumele mari de terminale pe care Nokia estimează că le va livra, precum şi o varietate de alte consideraţii legate de activităţile în domeniul ingineriei, în care ambele companii sunt implicate.
Livrarea de către Microsoft către Nokia a platformei Windows Phone va permite Nokia să îşi reducă semnificativ cheltuielile operaţionale.
3. Ca recunoaştere a naturii unice a acordului dintre Nokia şi Microsoft, precum şi a contribuţiilor oferite de Nokia, produc[torul finlandez va încasa plăţi de ordinul miliardelor de dolari. 
4. Un acord ce recunoaşte valoarea proprietăţii intelectuale şi stabileşte mecanisme pentru transferul de drepturi intelectuale, Nokia va încasa plăţi substanţiale potrivit termenilor acordului.
În urma semnării acordului definitiv, ambele companii vor demara discuţii cu operatori, dezvoltatori şi alţi parteneri pentru a ajuta industria să înţeleagă beneficiile oferite de noul ecosistem. În acelaşi timp, se vor continua activităţile de dezvoltare a noilor produse Nokia pe platforma Windows Phone, pentru a asigura volumele de terminale ce urmează să fie livrate în 2012. Nivelul angajamentului din partea ambelor companii este semnificativ şi are în vedere intenţia companiilor de a construi un nou ecosistem bazat pe acest parteneriat strategic pe termen lung.