Nokia Siemens Networks a adus în România tehnologia LiquidNet, care fluidizează reţelele, facilitând accesul utilizatorilor la serviciile de bandă largă oricând, oriunde şi la o calitate superioară.
Traficul mobil de bandă largă se dezvoltă rapid în România, astfel că în 2020 fiecare posesor de telefon mobil, smartphone sau tabletă va descărca, în medie, de 13 de ori mai multe date folosind reţelele mobile decât în prezent, iar numărul utilizatorilor acestor servicii va ajunge la 27 de milioane, potrivit unui studiu efectuat de compania Nokia Siemens Networks.
În aceste condiţii, infrastructura de telecomunicaţii din România va trebui să se adapteze cerinţelor tot mai sofisticate ale consumatorilor si creşterii exponenţiale a traficului. Soluţia inovatoare la această provocare este arhitectura LiquidNet, dezvoltată de compania Nokia Siemens Networks, care le permite operatorilor să-şi folosească propriile reţele într-un mod mai eficient şi mai flexibil si să răspundă în timp real cererii de servicii de bandă largă din partea utilizatorilor.
LiquidNet este o soluţie revoluţionară şi Nokia Siemens Networks este singura capabilă să ofere această tehnologie care eliberează capacitatea neutilizată din reţea şi o alocă instantaneu acolo unde este necesar. LiquidNet răspunde astfel problemelor generate de creşterea spectaculoasă de bandă largă şi de cererea tot mai imprevizibilă din partea utilizatorilor, care folosesc aceste servicii nu doar la birou şi acasă, ci şi atunci când se deplasează. În plus, apar tot mai des modificări bruşte ale cererii, de pildă evenimente de masă (concerte, meciuri), lansarea unui nou soft pentru dispozitive mobile sau a unor aplicaţii populare (Angry Birds), video, când traficul explodează, iar operatorii nu au suficient timp să se pregătească. LiquidNet valorifică întreaga capacitate latentă a reţelei, transformând-o într-un izvor de resurse care poate fi folosit pentru a satisface aceste cereri imprevizibile oriunde şi oricând este necesar. Astfel, LiquidNet îi ajută pe operatori să sporească fidelitatea clienţilor, să îşi crească veniturile şi le deschide noi oportunităţi de afaceri.
Traficul generat de smartphone-uri va avea o creştere de 30 de ori
În 2010, aproximativ trei milioane de români foloseau conexiuni mobile de bandă largă, în timp ce în 2020 se aşteaptă ca numărul acestora să depăşească 27 de milioane, iar traficul total generat de utilizatorii de smartphone-uri, tablete şi laptopuri să crească de 13 ori, de la 1.700 Mbiţi/lună/user în 2010, la 12.784 Mbiţi/lună/user până în 2020, potrivit studiilor Nokia Siemens Networks. Doar traficul generat de smartphone-uri, de pildă, va avea o creştere de 30 de ori.
La nivel global, tendinţa este evidentă, consumatorii preferând tot mai mult terminale inteligente, ca smartphone-uri şi tablete, astfel că se aşteaptă ca numărul acestora să îl depăşească pe cel al utilizatorilor de laptopuri şi PC-uri. Această tendinţă este generată de faptul că astăzi comunicaţiile de bandă largă nu mai sunt un lux, utilizatorii doresc să fie conectaţi şi serviciile lor preferate să fie disponibile 24 de ore din 24, oriunde s-ar afla.
“Cererea şi dorinţele utilizatorilor sunt tot mai imprevizibile. Tehnologia evoluează foarte rapid, apar zilnic noi servicii şi aplicaţii, terminalele devin tot mai inteligente, punând o presiune tot mai mare pe capacitatea de livrare a reţelelor mobile. Lumea foloseşte serviciile de bandă largă la birou, acasă, când se deplasează şi trece în timp real de la o aplicaţie la alta. Nokia Siemens Networks le propune operatorilor soluţia LiquidNet, care le permite acestora să facă faţă celor mai neaşteptate solicitări ale utilizatorilor, oferindu-le libertatea să folosească fără restricţii şi la o calitate impecabilă toate opţiunile oferite de terminalele lor”, a declarat Angela Haraga, Country Manager Nokia Siemens Networks Romania.
Avantajul tehnologiei LiquidNet este acela că operatorii vor putea să depăşească limitele reţelelor convenţionale de care dispun în prezent, făcându-le flexibile şi capabile să se adapteze rapid cererilor utilizatorilor. Nokia Siemens Networks le oferă astfel operatorilor posibilitatea să se pregătească pentru un viitor în care cerinţele şi comportamentul utilizatorilor vor fi tot mai greu de anticipat.