Tranzacţia, cea mai mare înregistrată în ultimul deceniu în acest sector, se va realiza printr-o ofertă publică de schimb de acţiuni ce va fi lansată în prima jumătate a lui 2016. În conformitate cu termenii acordului convenit de cele două companii, Nokia va oferi 0,55 acţiuni proprii pentru fiecare acţiune Alcatel-Lucent, ceea ce evaluează grupul francez la 15,6 miliarde de euro. La finalul fuziunii, Nokia Corporation va deveni un gigant cu 114.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 26 de miliarde de euro, controlat în proporţie de 66,5% de actualii acţionari de la Nokia şi de 33,5% de acţionarii Alcatel-Lucent.
”Împreună, Alcatel-Lucent şi Nokia intenţionează să devină lider pe piaţa tehnologiilor şi serviciilor de reţea de ultimă generaţie”, a spus directorul general de la Nokia, Rajeev Suri, potrivit aceleiași surse, citată de Agepres. Nokia şi Alcatel-Lucent produc echipamente de telecomunicaţii de genul staţii de bază şi antene pentru transmisia de voce şi date, concurând cu grupul suedez cu Ericsson şi cu compania chineză Huawei Technologies Co. Prin preluarea Alcatel-Lucent, Nokia vrea să-şi crească cota de piaţă în China, unde sunt aproximativ 1,3 miliarde de utilizatori de telefoane mobile, şi de asemenea să concureze pentru contractele oferite de primii doi operatori de telefonie mobilă din SUA, Verizon Communications Inc. şi AT&T Inc.
Nokia are aproximativ 55.000 de angajaţi la nivel mondial iar Alcatel-Lucent aproape 53.000, dintre care 1.000 în România. Odată cel mai mare producător mondial de telefoane mobile, Nokia nu mai produce în prezent astfel de dispozitive, după ce în 2013 şi-a vândut operaţiunile de telefonie mobilă către producătorul american de software Microsoft pentru 5,6 miliarde de euro.