Lim Sung Nam şi Shinsuke Sugiyama conduc delegaţiile celor două ţări la negocierile în format de şase privind denuclearizarea Coreii de Nord.

Vinerea trecută, Coreea de Nord a anunţat că în perioada 12-16 aprilie va lansa o rachetă ce va plasa pe orbită un ‘satelit de observare’ terestră pentru a marca împlinirea a o sută de ani de la naşterea celui considerat părintele RPDC, Kim Ir-Sen. Multe ţări se tem însă că RPDC va testa de fapt o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune capabilă să transporte focoase nucleare.

Acest proiect subminează recentul acord SUA-RPDC privind un moratoriu angajat de Phenian legat de activităţile sale nucleare în schimbul unui ajutor alimentar american substanţial şi revenirea inspectorilor internaţionali în dezarmare.

Coreea de Sud, Japonia şi SUA consideră că o asemenea lansare încalcă o rezoluţie privind Coreea de Nord, care a fost adoptată de Consiliul de Securitate al ONU după cel de-al doilea test nuclear efectuat de Phenian în 2009.

La negocierile pluripartite privind dosarul nuclear nord-coreean, blocate la sfârşitul lui 2008, participă cele două Corei, China, Japonia, Rusia şi SUA.
SURSA: Agerpres