Nord-estul Chinei, afectat și de inundații și de un cutremur puternic

China

SURSA FOTO: Dreamstime

Inundațiile fac ravagii în China acolo unde peste un milion de oameni evacuați din cauza inundațiilor din nord-estul țării, parte afectată nu doar de furtuni și inundații, dar care tocmai a fost lovită și de un cutremur puternic.

Peste un milion de oameni au fost forțați să își părăsească locuințele din cauza ravagiilor facute de o furtună în provincia Hebei din nord-estul Chinei. Oficialii au avertizat că ar putea dura o lună până când apele se vor retrage în unele zone, potrivit CNN.

Taifunul Doksuri a lovit provincia Fujian din sud-estul Chinei pe 28 iulie. Ulterior, furtuna s-a îndreptat către nord. În Hebei, o provincie cu 75 de milioane de locuitori, și în orașele vecine Beijing și Tianjin, inundațiile au provocat aproximativ 30 de decese, au blocat drumurile și au distrus case, poduri și autostrăzi.

Furtuna a provocat cele mai abundente precipitații pe care Beijingul le-a înregistrat în ultimii 140 de ani.

Locuitorii afectați de inundații au fost evacuați și au fost transferați în hoteluri și în adăposturi improvizate în școli. De asemenea, autoritățile din regiunile care nu au fost afectate le-au cerut locuitorilor să ofere adăpost refugiaților.

Duminică, autoritățile din nord-estul Chinei au modificat avertizarea privind inundațiile în condițiile în care nivelul afluenților râului Songhua a crescut foarte mult, potrivit Reuters.

De asemenea, China a alocat duminică o sumă suplimentară de 350 de milioane de yuani (48,8 milioane de dolari) pentru a sprijini operațiunile de salvare și reparațiile caselor din regiunile afectate de inundații. Anterior, Guvernul alocase 170 de milioane de yuani pentru lucrările de salvare și recuperare.

China: Seism cu magnitudinea de 5,4 grade în nord-estul ţării

Un cutremur cu magnitudinea de 5,4 grade pe scara Richter a lovit nord-estul Chinei duminică, a anunţat Institutul Geologic al SUA (USGS), autorităţile raportând că cel puţin 21 de persoane au fost rănite şi peste o sută de clădiri s-au prăbuşit, transmite AFP.

Locuitorii din zona afectată de seism au postat videoclipuri pe reţelele de socializare cu lămpi care se mişcă pe tavan, podele care tremură sau oameni care părăsesc clădiri, inclusiv o înregistrare în care mai multe persoane păşesc peste cărămizi împrăştiate pe sol.

Cutremurul a avut loc la ora locală 2:33 a.m. (6:33 p.m. GMT sâmbătă), la 26 de kilometri sud de oraşul Dezhou din provincia Shandong, la o adâncime de zece kilometri, conform USGS.

Postul de stat CCTV, citând autorităţi provinciale, a menţionat cel puţin 21 de răniţi şi 156 de case sau clădiri prăbuşite din cauza cutremurului care a fost urmat de 52 de replici.

Seismul a fost resimţit până în oraşele Beijing, Tianjin şi Shanghai, la aproximativ 800 de kilometri de epicentru.

Reţeaua de distribuţie a apei şi infrastructura de comunicaţii din zonă funcţionau normal, dar circulaţia a sute de trenuri era suspendată duminică dimineaţă.

Cutremurele nu sunt un fenomen neobişnuit în China, dar ele afectează rareori estul ţării, unde se află cea mai mare parte a populaţiei şi a marilor oraşe.