„Nord Stream 2 este în prezent mort”. Lovitură fără precedent pentru Putin: Nu cred că poate fi resuscitat
În cadrul unei audieri parlamentare, Victoria Nuland a declarat „consider Nord Stream 2 este în prezent mort (…) este o mare bucată de metal pe fundul mării, şi nu cred că poate fi resuscitat”, relatează France Presse, care adaugă „cred că acest gazoduct nu se va mai întoarce vreodată”.
SUA s-au opus de mult timp acestui gazoduct dorit de Germania şi Rusia, spunând că ar întări capacitatea Moscovei de a folosi aprovizionarea cu energie a Europei ca „armă” geopolitică.
Însă confruntat cu progresul proiectului, aproape terminat, şi pentru a evita să irite pe termen lung Berlinul, preşedintele american Joe Biden a renunţat în 2021 să îi sancţioneze pe operatorii principali.
Imediat după începerea invaziei ruse din Ucraina, la 24 februarie, Germania a anunţat totuşi suspendarea Nord Stream 2, care nu era încă în funcţiune, în coordonare cu SUA, care au adoptat propriile sancţiuni.
De atunci, operatorul gazoductului germano-rus, cu sediul în Elveţia, şi-a cerut falimentul, iar cei 106 angajaţi ai săi au fost concediaţi.
Uniunea Europeană va reduce importurile de gaze rusești
Războiul din Ucraina determină Uniunea Europeană să continue cu seria de sancțiuni aplicate împotriva Rusiei. Acum, s-a vorbit inclusiv de eliminarea dependenței față de energia rusă.
Uniunea Europeană a anunțat marți că va reduce importurile de gaze rusești cu două treimi în acest an și va elimina nevoia generală de petrol și gaze rusești „cu mult înainte de 2030”, a anunțat CNN.
În prezent, mare parte din țarile UE sunt dependente în mare măsură de gazele rusești. Potrivit datelor Eurostat, cea mai mare dependență de gazele rusești o are Ungaria, cu 25% din necesarul său importat din Rusia; urmează Slovacia, cu 22%, Moldova- 17%, Austria- 15% și Germania- cea mai mare economie a continentului importă 14% din necesarul său de gaze din Rusia.
România are doar 7% din gazul său importat din Rusia.
UE depinde de Rusia pentru aproximativ 40% din gazele sale naturale
UE a explicat că intenționează să-și elimine dependența de gazul rusesc prin „diversificarea aprovizionării cu gaz, prin importuri mai mari de GNL și conducte de la furnizori non-ruși, volume mai mari de producție și importuri de biometan și hidrogen regenerabil; prin reducerea mai rapidă a utilizării combustibililor fosili în casele, clădirile, industrie și sistemul nostru energetic, prin creșterea eficienței energetice, creșterea surselor regenerabile, electrificare și eliminarea blocajelor infrastructurii”.
Uniunea Europeană depinde de Rusia pentru aproximativ 40% din gazele sale naturale. Rusia furnizează, de asemenea, aproximativ 27% din petrolul pe care UE îl importă în fiecare an.