Realizarea Nord Stream 2 creşte dependenţa economică faţă de gazul rusesc, nu numai în cazul Poloniei, ci şi al altor state europene, susține președintele autorității de concurență din Polonia, Tomasz Chrostny.
Polonia consideră Nord Stream 2 o ameninţare pentru securitatea aprovizionării energetice europene. Gazprom este liderul Nord Stream 2, dar o jumătate din finanţări este asigurată de companiile germane Uniper şi Wintershall, anglo-neerlandeză Shell, austriacă OMV şi franceză Engie.
Autoritatea de concurenţă poloneză a amendat gigantul rus Gazprom cu peste 29 de miliarde de zloţi (6,46 de miliarde de euro) pentru că a construit gazoductul Nord Stream 2 fără acordul ei.
Gazprom va contesta amenda
UOKiK a mai amendat alte cinci societăţi participante la finanţarea acestui proiect de aproape 10 miliarde de euro care urmăreşte să dubleze capacităţile de export de gaz rusesc prin marea Baltică.
Urmează amenzi pentru Uniper, Wintershall, Shell, OMV şi compania franceză Engie?
Gazprom este lider al Nord Stream 2, dar o jumătate din finanţări este asigurată de companiile germane Uniper şi Wintershall, anglo-neerlandeză Shell, austriacă OMV şi franceză Engie, scrie La Tribune.
Grupul rusesc şi-a anunţat intenţia de a contesta amenda, dând asigurări că nu încalcă nicio regulă antitrust poloneză.
„Realizarea acestui proiect de investiţie creşte dependenţa economică faţă de gazul rusesc, nu numai în cazul Poloniei, ci şi al altor state europene”, a declarat Tomasz Chrostny, preşedintele UOKiK.
Sancţiuni din partea Statelor Unite
Construcţia gazoductului, cu o lungime totală de 1.230 de kilometri, este practic încheiată; doar un tronson de 120 km în apele daneze mai rămâne de asamblat.
Lucrările au fost întrerupte în decembrie anul trecut, grupul helveto-neerlandez Allseas, specializat în lucrări submarine, suspendându-şi activităţile la proiect din cauza unor sancţiuni stabilite de Statele Unite.
Trebuie precizat că Germania este pregătită să cheltuie 1 miliard de euro pe două terminale de gaze lichefiate, pentru a scăpa de sancțiunile SUA în proiectul Nord Stream 2.
Berlinul a fost principalul susţinător european al acestei noi surse directe de gaze ruseşti trecând pe sub Marea Baltică.
SUA şi mai multe state europene se opun proiectului Nord Stream 2, susţinând că acesta va creşte dependenţa Europei de gazele naturale ruseşti şi va lipsi ţările de tranzit, precum Polonia şi Ucraina, de un instrument important de presiune în relaţia cu Moscova.