Nord Stream 2, subiect de tensiuni între americani și ruși

Sursă: Dreamstime

Au fost lansate acuzații dure la adresa SUA, după ce Statele Unite au pus sare pe rană într-un subiect controversat. Însărcinatul cu afaceri american în Germania, Robin Quinville, declarase sâmbătă pentru publicaţia Handelsblatt:„Acum a venit timpul ca Germania şi UE să solicite un moratoriu la construcţia conductei”.

După ce SUA au cerut Germaniei şi Uniunii Europene un „moratoriu” asupra construcției gazoductului Nord Stream 2, Rusia a acuzat Statele Unite de comportament ilegal şi agresiv.

Afirmaţiile unui diplomat, care îndemna la suspendarea proiectului conductei de gaze, reprezintă o „agresiune politică şi o împotrivire ilegală” faţă de conductă, susţine purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, într-o postare sâmbătă seara pe Facebook, conform agerpres.ro

Zaharova a cerut Washingtonului să respecte regulile internaţionale

În intervenţia sa, Zaharova a acuzat SUA că încearcă de zeci de ani să submineze conductele ruseşti în pofida tratatelor existente şi a cerut Washingtonului să respecte regulile internaţionale.

Construcţia conductei prin Marea Baltică a fost oprită la sfârşitul anului trecut din cauza ameninţărilor americane cu sancţiuni, deşi Rusia a spus că va continua lucrările de construcţie de una singură.

Nave de construcţii ruseşti au fost văzute duminică lângă graniţa germano-daneza, unde sunt planificate lucrări pe o porţiune de 2,6 kilometri a conductei.Autorităţile germane au autorizat construcţia până la sfârşitul acestui an.

Conducta Nord Stream 2, aproape terminată, este destinată să dubleze livrările ruseşti de gaze naturale pe sub Marea Baltică spre Germania, cea mai mare economie din Europa.

Oponenţii conductei, între care SUA, Polonia şi Ucraina, susţin că aceasta va oferi Rusiei va prinde în menghină Germania, în timp ce guvernul german spune că ea va asigura o aprovizionare directă şi sigură cu energie.

Acuzațiile lansate de SUA

SUA cer Germaniei şi Uniunii Europene un „moratoriu” asupra construcţiei gazoductului Nord Stream 2, un „instrument politic al Kremlinului”, a afirmat sâmbătă ambasadoarea americană interimară la Berlin, conform sursei menționate.

„A venit momentul ca Germania şi UE să impună un moratoriu asupra construcţiei unui gazoduct”, a declarat Robin Quinville pentru cotidianul economic Handelsblatt.

Întrerupte de aproape un an din cauza ameninţărilor cu sancţiuni americane, lucrările pentru construcţia gazoductului care leagă Rusia de Germania urmează să fie reluate în acest weekend. Rămân câţiva kilometri de construit în Marea Baltică, în largul Germaniei.

Potrivit lui Robin Quinville, care asigură interimatul la ambasada americană din luna iunie, un „moratoriu” ar arăta că Europa nu mai tolerează „continuarea comportamentului răuvoitor al Rusiei”.

„Acest gazoduct nu este numai un proiect economic, ci şi un instrument politic al Kremlinului pentru a ocoli Ucraina şi a diviza Europa”, avertizează ea.

Nord Stream 2, a cărui dare în funcţiune era prevăzută iniţial la începutul lui 2020, este un gazoduct menit să dubleze capacităţile de livrare de gaz rusesc a Nord Stream 1, operaţional din 2012, şi să garanteze securitatea aprovizionării Europei occidentale prin Marea Baltică.

Proiectul asociază în principal gigantul rus Gazprom şi cinci grupuri europene – Engie (Franţa), Uniper şi Wintershall (Germania), OMV (Austria) şi Shell (Anglia şi Olanda) – şi are un buget total evaluat la 9,5 miliarde de euro.

Proiectul este criticat în Europa de mai multe ţări, printre care Ucraina, Polonia şi ţările baltice.

Dar SUA sunt cele care se împotrivesc cel mai mult acestui proiect, susceptibil să facă din Germania o „prizonieră” a Moscovei, după cum a avertizat Donald Trump în 2018.

Poziţia SUA este departe de a fi dezinteresată din punct de vedere economic. SUA, mare producător de gaze naturale, s-au lansat recent într-o ofensivă comercială în căutarea de noi clienţi, inclusiv în Europa.

În urma tentativei de otrăvire a opozantului rus Aleksei Navalnîi, Uniunea Europeană a evocat în septembrie posibile sancţiuni împotriva Rusiei şi a proiectului Nord Stream 2, notează AFP.