Au fost realizate 112 fotografii ale unor nave rusești în apropierea gazoductelor Nord Stream
Cu patru zile înainte de exploziile care au avariat această infrastructură energetică, au fost realizate 112 fotografii ale unor nave rusești.
Publicația i-a solicitat Comandamentului danez al apărării să analizeze dosarele, potrivit portalului de știri german t-online.de, care a scris prima dată despre acest subiect.
Information a relatat că ceruse acces ”la imaginile şi înregistrările video, cu vehicule ruse, luate de la bordul P524 Nymfen pe 22 septembrie 2022”. Nymfen este o ambarcaţiune de patrulare daneză.
Publicaţia Information nu a primit acces la dosare, întrucât ancheta privind exploziile de la conductele Nord Stream era încă în desfăşurare
Totuşi, cotidianul a primit răspunsul că ”au fost identificate 112 fotografii şi nicio înregistrare video”.
La finalul lui septembrie 2022, patru scurgeri au fost descoperite la conductele de gaz Nord Stream 1 şi 2, ca rezultat al unor explozii în apropiere de insula daneză Bornholm din Marea Baltică.
Autorităţile daneze bănuiesc că a fost vorba despre un act de sabotaj, însă nu este clar cine s-a aflat în spatele acţiunii. Germania, Suedia şi Danemarca au lansat anchete asupra acestui incident.
Despre exploziile de la Nord Stream
Exploziile provocate conductelor Nord Stream 1 și 2 au produs o serie de speculații referitoare la cei care se află în spatele acestui atac: pe rând au fost acuzați rușii, ucrainenii, dar și statele NATO, în frunte cu SUA și Marea Britanie. Acesta rămâne unul din marile mistere nedezlegate ale conflictului ruso-ucrainean care durează deja de un an și care a fost provocat de invazia Rusiei, pe data de 24 februarie 2022.
În baza informațiilor provenite de la serviciile secrete, oficialii SUA au declarat că, în opinia lor, sabotorii au fost „cel mai probabil” cetățeni ucraineni, ruși ori „o combinație între cele două”. Oficialii americani au mai adăugat că niciun cetățean american sau britanic nu a fost implicat în respectivele acte de sabotaj.
Conform oficialilor europeni, operațiunea a fost „sponsorizată de către un stat”, dacă ținem cont de nivelul de sofisticare și dificultate al unei astfel de acțiuni, în care sabotorii au plantat și apoi detonat respectivii explozivi fără să fie detectați.
Astfel, explozivii au fost plantați de către scafandri profesioniști, fără ca acest lucru să însemne obligatoriu că aceștia erau militari ori lucrau pentru vreun serviciu secret, conform surselor americane. Este însă posibil ca inițiatorii atacului să fi fost special instruiți în acest sens, în trecut.