Nord Stream AG vrea aproape jumătate de miliard de dolari de la companiile de asigurări
Companiile de asigurări au primit cererea de plată, după dezastrul Nord Stream. Este vorba, mai exact, despre exploziile înregistrate în 2022 care au scos din uz conductele prin care Germania primea gaze naturale din Rusia, prin Marea Baltică.
Acum, compania Nord Stream AG cere 436 de milioane de dolari (în jur de 400 de milioane de euro) de la companiile de asigurări. Reprezentanţii Nord Stream au pornit un proces în acest sens la Înalta Curte de la Londra în luna februarie 2024.
Dosarele depuse în instanţă indică drept inculpaţi în acest proces Lloyd’s Insurance Company şi Arch Insurance (UE), scrie Reuters.
Disputa contractuală la tribunalele comerciale din Londra a fost confirmată de reprezentanţii companii ce opera conductele. Aceasta are sediul în Elveția. Disputa ce va trebuie tranşată de judecători este între Nord Stream AG şi asigurătorii sistemului de conducte.
Chiar dacă au confirmat procesul, nu au dorit să ofere mai multe detalii.
„Cu toate acestea, cerem înţelegerea că nu suntem în măsură să furnizăm niciun comentariu detaliat la procedurile legale”, au transmis jurnaliştilor reprezentanţii Nord Stream AG.
Peste 1,2 miliarde de euro pentru reparaţii şi înlocuirea stocului de gaze
Conform documentelor instanței, estimarea preliminară actuală a costurilor pentru Nord Stream, referitoare la dehidratarea și stabilizarea conductei, efectuarea unei reparații complete și înlocuirea stocului de gaze pierdute, se situează între 1,2 miliarde și 1,35 miliarde de euro.
În cadrul procesului, Nord Stream a menționat că una dintre conducte prezenta o „deformare” într-o zonă în care fusese avariată, însă era „netedă și tăiată” în altă parte.
Suedia și Germania au descoperit urme de explozibili legate de incident, sugerând că acesta ar fi fost un act deliberat.
În timp ce Rusia și Occidentul se află în conflict din cauza invaziei ruse în Ucraina, ambele părți s-au acuzat reciproc. Fiecare negă implicarea și nimeni nu a recunoscut responsabilitatea.
În cadrul procesului său, Nord Stream a acționat în judecată toți asigurătorii care subscriu la politica sa de operare offshore cu privire la toate riscurile, precum și politica sa privind acoperirea excesului de riscuri.
Conform documentelor depuse la instanță, Nord Stream a dat în judecată Lloyd’s în nume propriu și în calitate de reprezentant al altora care subscriu la polițele emise de asiguratori, inclusiv Munich Re, care a refuzat să facă comentarii.
Nici reprezentanţii Lloyd’s sau Arch nu au dorit să comenteze pentru Reuters această acţiune în instanţă.
Adevăratul vinovat rămâne deocamdată un mister
Reamintim că, în urmă cu o lună, Suedia şi-a încheiat investigația privind exploziile de la gazoductele Nord Stream din 2022, deoarece nu are jurisdicție în acest caz. Cu toate acestea, autoritățile suedeze au transmis toate datele și probele adunate până în prezent procurorilor germani, care au și ei un dosar de investigație deschis.
Exploziile s-au înregistrat în septembrie 2022 în zonele economie ale Suediei și Danemarcei. Au provocat eliberarea în aer a unei cantități mari de gaz metan.
În iulie 2023, Germania a informat Consiliul de Securitate al ONU că a descoperit urme de explozibili subacvatici pe un iaht care ar fi putut fi folosit într-un atac. De asemenea, au menționat că scafandri bine pregătiți ar fi putut să transporte explozibilii și să-i atașeze de gazoducte.
Pe de altă parte, Rusia a acuzat Statele Unite, Regatul Unit sau Ucraina pentru exploziile care au determinat-o să fie eliminată forțat de pe piața europeană, extrem de profitabilă pentru regimul său. Aceste țări au negat orice implicare.
Anumite surse oficiale au sugerat că Rusia ar fi fost implicată direct și că nave militare rusești s-au aflat în zonă înainte de explozii. Cu toate acestea, alții au argumentat că nu există dovezi clare care să susțină această teorie. Kremlinul a catalogat-o imediat drept „absurdă”.