‘Este de aşteptat ca norul de cenuşă să atingă nordul Scoţiei marţi, 24 mai. Dacă erupţiile vulcanice continuă cu acceaşi intensitate, norul ar putea atinge vestul spaţiului aerian francez şi nordul Spaniei joi, 26 mai”, menţionează un comunicat de presă al Eurocontrol.

Organizaţia a precizat că duminică şi luni nu este prevăzută închiderea spaţiului aerian al vreunei ţări europene. De asemenea, Eurocontrol a precizat că zborurile europene nu vor fi afectate în următoarele 24 de ore.

Un purtător de cuvânt al serviciilor meteorologice islandeze a indicat duminică după-amiază că erupţia vulcanului Grimsvoetn pare să scadă în intensitate. Vulcanul Grimsvoetn, situat sub un gheţar din sud-estul Islandei, a intrat în erupţie sâmbătă. El este vulcanul islandez cel mai activ, înregistrând nouă erupţii în perioada 1922 – 2004.

Erupţia începută sâmbătă a făcut ca norul de cenuşă vulcanică să ajungă la o altitudine de 12 kilometri şi a dus la închiderea spaţiului aerian islandez.

În luna aprilie a anului trecut, un alt vulcan islandez, Eyjafjöll, a provocat grave perturbări ale transporturilor aeriene europene timp de o lună. Peste 100.000 de zboruri au fost anulate, iar aproximativ 8 milioane de pasageri au fost afectaţi, unii dintre ei rămânând blocaţi în aeroporturi timp de mai multe zile.
<iframe src=”https://www.youtube.com/embed/0_Kxm-u4ZwA” frameborder=”0″ height=”390″ width=”480″></iframe>