Normalizarea relațiile între statele Golfului a fost salutată de către MAE. Membrii CCG au ajuns la un acord

MAE

Rezultatele celui de-al 41-lea Summit al Consiliului de Cooperare al Golfului au fost salutate de către MAE. În urma summitului, statele membre CCG au ajuns la un acord referitor la normalizarea relaţiilor cu Statul Qatar.

MAE dorește ca „declaraţia semnată de reprezentanţii statelor membre CCG va conduce la soluţionarea definitivă a diferendului din Golf, declanşat la 5 iunie 2017.

De asemenea, MAE exprimă întreaga apreciere faţă de eforturile de mediere întreprinse de Statul Kuweit şi Statele Unite ale Americii”, arată un comunicat al ministerului român.

Reluarea cooperării între statele membre

MAE subliniază şi că sprijină unitatea CCG, exprimându-şi speranţa că reluarea cooperării şi consolidarea măsurilor de creştere a încrederii între statele membre vor contribui în mod semnificativ la asigurarea unui climat de securitate, stabilitate şi prosperitate în regiunea Golfului şi a Orientului Mijlociu.

Marţi a avut loc cel de-al 41-lea Summit al CCG, în Arabia Saudită, la Al-Ula, la care au participat şefi de stat şi de guvern din statele membre ale CCG, alături de ministrul afacerilor externe din Egipt şi o delegaţie din SUA, condusă la nivel de consilier prezidenţial.

Ca urmare a semnării Declaraţiei de la Al-Ula, toate statele membre ale CCG, alături de Egipt, au decis ridicarea blocadei impuse Qatarului, normalizarea relaţiilor cu acesta, precum şi consolidarea coordonării şi cooperării în toate domeniile de interes, cu scopul unei mai bune integrări regionale şi asigurării stabilităţii, securităţii şi prosperităţii statelor membre.

La 5 iunie 2017 Arabia Saudită, Egipt, Bahrein şi EAU au decis ruperea relaţiilor diplomatice cu Statul Qatar, sistarea cooperării sectoriale, precum şi impunerea unei blocade economice şi de comunicaţii.

Arabia Saudită îşi redeschide graniţele cu Qatarul

După mai bine de trei ani de rupere a relaţiilor diplomatice, Arabia Saudită şi-a redeschis, luni, 4 ianuarie, pentru Qatar, spaţiul aerian şi frontierele terestre şi maritime, a anunţat ministrul kuweitian al afacerilor externe.

„Pe baza unei propuneri a emirului din Kuwait, şeicul Nawaf al-Ahmad al-Sabah, s-a convenit deschiderea spaţiului aerian ca şi a frontierelor terestre şi maritime dintre Arabia Saudită şi Qatar începând din această seară” de luni, a anunţat şeicul Ahmed Nasser al-Sabah într-o declaraţie televizată, fără a preciza ora.

Acest anunţ vine în ajunul unui foarte aşteptat summit al ţărilor din Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG) în Arabia Saudită, în care s-ar putea parafa o reconciliere între Riad – ca şi mai multe alte ţări – şi Qatar.

Regatul saudit, Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Egipt au rupt în iunie 2017 relaţiile diplomatice cu Qatarul, acuzându-l de susţinerea islamiştilor, în înţelegere cu Iranul sau că produce tulburări în regiune. Bogatul şi ambiţiosul emirat bogat în gaze naturale a negat tot timpul şi a denunţat „blocada” a cărei victimă s-a declarat.

Şeful diplomaţiei kuweitiene a adăugat că emirul din Kuwait, care face oficiu de mediator în criza din Golf, a stat de vorbă la telefon cu liderii din Arabia Saudită şi Qatar. Aceştia au făcut apel la „unitatea” ţărilor din Golf cu ocazia summitului de marţi, a precizat el.

Emirul din Qatar, şeicul Tamim ben Hamad al-Thani, a fost invitat oficial la summit, ca şi în anii precedenţi, însă până acum nu a participat niciodată.

Dar la scurt timp după anunţul ministrului kuweitian, un comunicat de presă al biroului emirului din Qatar a precizat că de astă dată va fi prezent, un semn promiţător de reconciliere.

„Emirul va participa la reuniunea CCG care se va ţine marţi în provincia Al-Ula din regatul frate Arabia Saudită”, potrivit comunicatului.