Acordul pentru viitoarea normalizare a relaţiilor dintre Sudan şi Israel a fost criticat de către conducerea palestiniană. Acordul respectiv a fost anunțat recent de către președintele SUA, Donald Trump, la Casa Albă.
„Preşedinţia statului Palestina îşi exprimă astăzi condamnarea şi respingerea faţă de acordul menit să normalizeze legăturile cu ţara de ocupaţie israeliană care uzurpă pământul palestinian”, se arată într-un comunicat, conform agerpres.ro
Normalizarea relaţiilor Israel-Sudan
„Nimeni nu are dreptul să vorbească în numele poporului palestinian şi al cauzei palestiniene”, a continuat sursa citată.
„Normalizarea relaţiilor Israel-Sudan, anunţată vineri seară la Washington, este un ”păcat politic” care dăunează atât palestinienilor, cât şi sudanezilor”, a reacţionat mişcarea islamistă palestiniană Hamas.
„Acesta este un păcat politic care dăunează poporului palestinian şi cauzei juste a acestuia, dăunează, de asemenea, interesului naţional al Sudanului (…) şi de care beneficiază doar Netanyahu (Benjamin, primul ministru israelian)”, a declarat Hazem Qassem, purtătorul de cuvânt oficial al Hamas, la conducere în Fâşia Gaza.
Sudanul va fi retras de pe lista statelor care susțin terorismul
Preşedintele SUA ”a informat Congresul american cu privire la intenţia sa de a reconsidera în mod oficial desemnarea Sudanului drept stat susţinător al terorismului”, a indicat executivul de la Washington, apreciind că acesta este un ”moment esenţial” pentru Sudan şi relaţiile dintre Washington şi Khartoum.
Casa Albă a precizat că autorităţile de tranziţie din Sudan au plătit 335 milioane de dolari în cadrul unui acord de despăgubire pentru victimele americane ale atentatelor.
”Astăzi este un pas crucial înainte în relaţiile SUA-Sudan şi marchează un punct de cotitură pentru Sudan”, a declarat secretarul de presă de la Casa Albă, Kayleigh McEnany.
Congresul urnează să ia acum măsuri legislative pentru a finaliza procesul.
Trecerea Sudanului pe lista statelor care susţin terorismul a rezultat din comportamentul precedentului regim de la Khartoum, care a fost răsturnat printr-o lovitură de stat după ample proteste, în 2019.