Art. 1. – Biletele de odihna finantate din fondurile asigurarilor sociale de stat se distribuie in limita numarului de locuri aprobate prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat si pe baza criteriilor stabilite prin prezentele norme.
Art. 2. – (1) In conformitate cu prevederile art. 109 lit. g) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, pot beneficia de bilete de odihna finantate din fondurile asigurarilor sociale de stat asiguratii sistemului public din unitatile in care nu este reglementata, potrivit legii, constituirea fondului social.
(2) De aceste bilete de odihna pot beneficia si sotul/sotia celui indreptatit, precum si copiii acestuia daca au varsta cuprinsa intre 6 si 18 ani si urmeaza cursurile unei unitati de invatamant preuniversitar, acreditata conform legii.
Art. 3. – Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale fundamenteaza anual proiectul legii bugetului asigurarilor sociale de stat, la capitolul „Tratament balnear si odihna”, avand in vedere numarul locurilor solicitate de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale pentru tratamentul asiguratilor, precum si numarul locurilor la odihna propus de minister.
Art. 4. – Locurile de odihna se contracteaza de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale conform legii si se repartizeaza pe judete, proportional cu numarul potentialilor beneficiari.
Art. 5. – Durata unei serii de odihna este de 10 zile, perioada pentru care se contracteaza locuri la odihna fiind lunile iunie, iulie, august si septembrie.
Art. 6. – (1) Biletele de odihna se distribuie persoanelor indreptatite prin directiile teritoriale de munca si solidaritate sociala, pe baza solicitarilor acestora, in proportiile stabilite prin ordin al ministrului muncii si solidaritatii sociale.
(2) Ministrul muncii si solidaritatii sociale poate aproba ca pentru anumite unitati sau categorii de beneficiari distribuirea biletelor de odihna sa se realizeze de organizatiile sindicale ale beneficiarilor.
Art. 7. – (1) Distribuirea catre beneficiari a biletelor de odihna se realizeaza in baza urmatoarelor documente:
a) cerere;
b) adeverinta prin care unitatea atesta urmatoarele:
– la nivelul unitatii, potrivit legii, nu se poate constitui fond social;
– unitatea nu are datorii la asigurarile sociale;
– calitatea de asigurat a petentului, precum si cuantumul salariului brut lunar al acestuia.
(2) Primirea cererilor se face in ordine cronologica de catre directiile teritoriale de munca si solidaritate sociala.
(3) Cererile sunt solutionate de conducerea directiilor teritoriale de munca si solidaritate sociala, in limita repartitiei primite.
(4) Pentru cererile nesolutionate directiile teritoriale de munca si solidaritate sociala pot solicita Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale suplimentarea repartitiei.
(5) Conducerea directiilor teritoriale de munca si solidaritate sociala solutioneaza, pe langa cererile individuale, si pe cele ale unor persoane juridice.
(6) La nivelul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale sunt solutionate cererile individuale, precum si cele primite din partea organizatiilor beneficiarilor sau a altor persoane juridice.
Art. 8. – Contributia care trebuie sa fie platita de beneficiari pentru biletele de odihna se stabileste dupa cum urmeaza:
a) 50% din pretul integral al biletului de odihna;
b) pretul integral al biletului de odihna, in cazul sotului/sotiei care nu face parte din categoria persoanelor care, potrivit art. 109 lit. g) din Legea nr. 19/2000, cu modificarile ulterioare, pot beneficia de aceste bilete de odihna;
c) 50% din contributia parintelui, in cazul copiilor.
Art. 9. – Contributia se poate restitui in urmatoarele cazuri:
a) din motive medicale sau personale – deces in familie, internare in unitati sanitare -, atestate cu documente, titularul nu mai poate ajunge in statiune;
b) din motive personale titularul renunta la bilet, anuntand directia teritoriala de munca si solidaritate sociala care a eliberat biletul, cu cel putin 5 zile inainte de data inscrisa pe bilet pentru prezentarea in statiune;
c) contributia se restituie integral beneficiarului si in situatia in care acesta, desi s-a prezentat in statiune la data inscrisa pe bilet, nu a fost cazat, prezentand motivatia scrisa a unitatii prestatoare de servicii balneare.
Art. 10. – In situatia in care titularul instraineaza biletul de odihna sau ofera propriile documente unei terte persoane, in vederea obtinerii unui bilet de odihna, pierde dreptul eliberarii unui alt bilet.
Art. 11. – In timpul unui an calendaristic unui beneficiar i se poate elibera un singur bilet de odihna.
Art. 12. – Contributia beneficiarilor se incaseaza de directiile teritoriale de munca si solidaritate sociala, sumele incasate fiind virate pana la data de 10 a lunii urmatoare pentru luna expirata in contul Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale.
Norme si criteriipe baza carora se acorda bilete de odihna prin sistemul organizat si administrat de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale
14 iunie 2001, 12:00
Ultima modificare în 14 iunie 2001, 15:00
Art. 1. - Biletele de odihna finantate din fondurile asigurarilor sociale de stat se distribuie in limita numarului de locuri aprobate prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat si pe baza criteriilor stabilite prin prezentele norme. Art. 2. - (1) In conformitate cu prevederile art. 109 lit. g) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, pot beneficia de bilete de odihna finantate din fondurile
Etichete: arhiva,
solidaritate
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook