Normele antitutun suflă din profiturile localurilor

Separarea fumătorilor de nefumători în restaurante, baruri şi cafenele provoacă cheltuieli suplimentare şi chiar pune în pericol unele afaceri. „Spaţiul pe care îl avem este foarte mic şi, oricât ne-am gândit, nu prea pare să existe nicio soluţie să-l împărţim. Aşa că, pentru moment, am interzis total fumatul. Iar asta ne face să pierdem foarte mulţi clienţi. Cei mai mulţi vin aici la o cafea şi, când aud că nu-şi pot aprinde şi o ţigară, se ridică şi

Separarea fumătorilor de nefumători în restaurante, baruri şi cafenele provoacă cheltuieli suplimentare şi chiar pune în pericol unele afaceri.

„Spaţiul pe care îl avem este foarte mic şi, oricât ne-am gândit, nu prea pare să existe nicio soluţie să-l împărţim. Aşa că, pentru moment, am interzis total fumatul. Iar asta ne face să pierdem foarte mulţi clienţi. Cei mai mulţi vin aici la o cafea şi, când aud că nu-şi pot aprinde şi o ţigară, se ridică şi pleacă“. Cafeneaua „La Luna“ din Timişoara nu este decât unul din multele localuri româneşti care s-au trezit că aderarea la Uniunea Europeană le obligă să scoată din buzunar bani sau chiar să renunţe la o bună parte a clienţilor. Normele Bruxelles-ului, prin care fumatul în unităţile de alimentaţie publică poate avea loc doar în locuri special amenajate, se aplică de la 1 ianuarie şi în România.

La „Taverna Romană“ din Ploieşti, lucrurile stau ceva mai bine. „Noi avem o sală mare, de 120 de locuri, şi două saloane mai mici, de 70 de locuri. După 1 ianuarie, prima sală a fost dedicată nefumătorilor, iar saloanele, fumătorilor. Acum, pentru acestea din urmă trebuie să cumpărăm purificatoare de aer şi am înţeles că ne vor costa cam 2.000 de euro“, povesteşte şefa de unitate Georgeta Pătraşcu. Şi la „Roata norocului“, restaurant aflat în Braşov, pe şoseaua ce duce spre Poiană, configuraţia clădirii a permis alocarea unui salon întreg pentru nefumători, explică Claudia Mihăilă. Rămâne de văzut acum dacă sistemul de ventilaţie va fi considerat de autorităţi satisfăcător sau va trebui înlocuit.

Şi în clubul „Fire“ din Capitală, noile reglementări i-au pus pe patroni la cheltuieli. După cum ne-a spus unul dintre angajaţi, ar urma să fie investită „o sumă considerabilă“ într-o încăpere destinată nefumătorilor, „chiar dacă, probabil, n-o s-o folosească nimeni, având în vedere că distracţia şi dansul sunt aici, unde se fumează“.
Sunt totuşi destule localuri care au fost concepute de la bun început astfel încât să asigure o delimitare clară între cei care fumează şi cei care nu au acest viciu. „Noi avem două spaţii separate încă de la deschidere, aşa că noile norme nu ne pun nici un fel de probleme“, ne spun cei de la „OK Cafe“ din centrul Bucureştiului. În restaurantul de la etajul al şaptelea al Construdava Business Center din Pipera, a existat, din prima zi, regula fumatului interzis (ca de altfel întreaga clădire de birouri). Singura excepţie este terasa localului.

Atenţie! Europa ne pregăteşte ceva

Dacă unele afaceri din domeniu se simt puse în pericol de noile reguli, iar altele le primesc cu indiferenţă, există şi localuri unde se aşteaptă cu nerăbdare interzicerea totală a fumatului în locurile publice. „La noi, din două încăperi mari şi două mici, s-a fumat întotdeauna numai într-una din cele mici. Cum suntem nefumători toţi angajaţii, ne-ar părea bine să se renunţe şi la aceasta. Nu cred că afacerea ar avea de suferit, publicul nostru ţintă e mai special“, spune Anca Sofronie, de la „La Cafenescu“ din Capitală.

Dorinţa lor s-ar putea împlini mai repede decât ar crede unii. Cu doar câteva zile în urmă, comisarul european pentru sănătate, Markos Kyprianou, a cerut adoptarea unei interdicţii privind fumatul, care să fie valabilă în toate locurile publice din Uniune. Până în prezent, majoritatea statelor membre au adoptat diverse politici împotriva fumatului în public, mergând de la interzicerea totală în toate locurile publice închise (inclusiv baruri şi restaurante) în Irlanda, Norvegia, Malta şi Scoţia până la tolerarea acestui obicei (în Germania, Olanda sau Portugalia). Dacă în Irlanda măsura a adus pierderi estimate la zeci de milioane de euro industriei restaurantelor, în Italia, dotarea localurilor cu camere complet separate pentru fumători a redus serios profiturile din domeniu în 2005.

„Dacă ar fi să se adopte o astfel de lege pe plan intern, ar exista cu siguranţă o luptă grea între fumători şi nefumători. Dacă însă obligaţia ar emana de la Bruxelles, autorităţile nu ar avea ce face şi, chiar dacă ar putea pierde voturi, ar trebui să o aplice“, explică analistul politic Stelian Tănase, care se declară agresat de fumul de ţigară „în taxi, în birourile instituţiilor publice, la restaurant“.

Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), localurile care nu se conformează obligaţiei de a delimita spaţiile pentru fumători de restul incintei pot fi amendate cu 1.000 până la 5.000 de lei şi pot fi închise temporar, până la 30 de zile, pentru remedierea situaţiei. În numai patru zile (între 27 şi 31 ianuarie), ANPC a controlat 271 de localuri, aplicând, în 198 de cazuri, amenzi totale de 204.800 de lei. 

Bruxelles ne poate scăpa de fum

«Dacă ar fi să se adopte o astfel de lege pe plan intern, ar exista cu siguranţă o luptă grea între fumători şi nefumători. Dacă însă obligaţia ar emana de la Bruxelles, autorităţile nu ar avea ce face.»

Stelian Tănase, analistul politic

TUTUNUL ŞI EUROPENII

VICTIME. Circa 650.000 de cetăţeni ai Uniunii Europene mor în fiecare an din cauza fumatului, alţi 80.000 decedând ca urmare a fumatului pasiv.

RĂSPÂNDIRE. Circa 30% din adulţii cetăţeni UE fumează. În România, se apreciază că 35% din populaţia adultă fumează (46% din bărbaţi şi 24% din femei). La nivelul populaţiei europene de 16 ani, proporţia fumătorilor era, în 2003, conform unui studiu al ESPAD, de 64%.

PRO ŞI CONTRA. Potrivit unui Eurobarometru privind atitudinea faţă de fumat, circa 86% din europeni sunt în favoarea interzicerii fumatului la locul de muncă şi 84% în favoarea interzicerii acestui obicei în toate locurile publice închise. 61% sunt de acord cu interdicţii în baruri şi 77% în restaurante.