Guvernul aprobă normele de aplicare ale legii pensiilor
În ședința de Guvern de miercuri, premierul Marcel Ciolacu a subliniat că un subiect de o importanță extrem de mare astăzi este cel referitor la pensii.
„Aprobăm normele de aplicare ale Legii pensiilor, pe baza cărora recalculăm pensiile din sistemul public”, a anunțat acesta.
Potrivit șefului Executivului, „un element fundamental al acestor norme este că nicio pensie nu scade ca efect al noii legi”.
Marcel Ciolacu a spus că dimpotrivă, pensiile românilor sunt crescute în mod echitabil, pe merit. A menționat că au majorat pensiile cu 13,8% în ianuarie 2024 și că începând cu septembrie 2024 vor plăti pensiile recalculate.
O altă prioritate este susținerea întreprinderilor mici și mijlocii
Marcel Ciolacu a adăugat că o altă prioritate este susținerea întreprinderilor mici și mijlocii.
„Venim azi cu o nouă structură și un mod de operare mai eficient al Agențiilor Teritoriale pentru IMM-uri și Turism. Scopul Guvernului este să susținem cât mai multe companii locale, mai rapid și mai eficient”, a spus el.
Potrivit datelor Consiliului Concurenței, companiile românești au beneficiat în anul 2023 de ajutoare de stat de circa 30 de miliarde de lei, aproape 2% din Produsul Intern Brut. De asemenea, peste 90% dintre firmele beneficiare sunt IMM-uri, asta înseamnă capital românesc.
Șeful Executivului a spus că există o decizie importantă și în Educație. Este vorba despre aprobarea celor peste 1.200 de unități școlare din toată țara unde este asigurat Planul Național „Masă sănătoasă”. Peste 450.000 de copii vor primi masă caldă sau un pachet alimentar în fiecare zi de curs. Suma totală alocată în 2024 este de peste un miliard de lei. Această măsură nu doar că ajută copiii din sute de mii de familii, dar are ca efect direct și reducerea abandonului școlar, a mai spus premierul.
Guvernul vrea să îi plătească corect pe angajații din sistemul medical
Tot miercuri, Marcel Ciolacu a spus că se discută despre grilele de salarizare construite împreună cu sindicatele din domeniul sanitar. Subiectul vizează salariile personalului medical, medico-sanitar de specialitate și auxiliar, având la bază principiul de a-i remunera corect pe cei care lucrează aproape non-stop în marile spitale și care susțin practic întregul sistem sanitar al României.
De asemenea, au fost semnate contractele pentru construirea Spitalelor Regionale de Urgență din Cluj și Iași. În curând, urmează și cel de la Craiova. Se dezbat în primă lectură programul național de investiții în infrastructura spitalelor, cu alocări de peste 13 miliarde de lei din buget și din fonduri europene. În prezent, se ridică noi spitale. România a trecut de la proiecte pe hârtie la șantiere pe care deja se lucrează. Scopul este să se asigure condiții și servicii de nivel european în domeniile sănătate, educație și transporturi. Mai multe puteți afla aici.