Cele mai importante proiecte pentru România stau pe bară din cauza procedurilor de achiziţie, contestaţiilor şi implementării acestora. Prin noua legislație, Guvernul Cioloş trebuie să deblocheze cât mai rapid proiectele de miliarde de euro din infrastructură, investiţii paralizate de legislaţia privind achiziţiile şi contestaţiile interminabile.
Chiar dacă vor fi promulgate de președintele Iohannis, noul pachet de legi privind achizițiile publice vor întârzia proiectele de infrastructură, aflate oricum în impas din cauza contestaţiilor sau lipsa autorizaţiilor de construcţie. Fără metodologia de aplicare, licitațiile vor continua să fie realizate tot pe vechea legislație, interpretată de diferiți agenți economici după bunul plac.
După câteva luni de amânări, pachetul de legi privind achiziţiile publice a fost adoptat de Parlament. Din pachetul legislativ adoptat face parte legea achiziţiilor publice, legea achiziţiilor sectoriale, legea care reglementează căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică, legea de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) şi legea privind concesiunile de lucrări şi de servicii.
Proiecte de miliarde de euro, blocate de contestații și proceduri
Chiar dacă suntem în luna mai, firmele de construcţii nu pot finaliza mai multe tronsoane de autostradă și cale ferată din cauza lipsei autorizaţiilor de construcţie. Mai mult, până la începutul acestei luni, antreprenorii spun că totul este blocat şi că nu s-a făcut nicio plată în proiectele finantate din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), iar absorbția este 0 în 2016. Constructorii au trimis statului notificări de reducere a ritmului lucrărilor și plata de penalități pentru întârzieri la achitarea facturilor.
În prezent, principalele proiecte afectate de întârzieri procedurale sunt licitațiile de 2 miliarde euro pentru calea ferată Arad-Simeria, autostrada Câmpia Turzii-Târgu Mureș, construcția centurii municipiului Bacău, Podul de la Agigea, proiectarea și construcția autostrăzii Sibiu-Pitești.Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a anunțat că piaţa achiziţiilor, anul trecut, a fost de aproximativ 50 de miliarde de lei.