Cinci companii nou-înfiinţate, fiecare cu maximum şapte angajaţi, au obţinut anul trecut profituri care rivalizează cu cele ale unor companii cu sute de angajaţi, precum Napolact, TNT sau Xerox.

Pare o confirmare seacă a unor informaţii deja ştiute în piaţă – anume, că Orange România este compania care a obţinut anul trecut cel mai mare profit şi că cele mai multe profituri au fost bifate în dreptul firmelor cu activităţi din sectorul tranzacţiilor imobiliare. Studiat însă cu atenţie, topul naţional al firmelor private, realizat anual de Consiliul Naţional al IMM-urilor, scoate la iveală o serie de evoluţii extrem de interesante. Cum ar fi, de exemplu, faptul că firme înmatriculate în anul 2007 (denumite în acest clasament nou-înfiinţate) au obţinut din al doilea an de activitate profituri mai mari decât ale unor nume precum Zentiva, L’Oreal România sau Renault Nissan.

Un angajat de 2 milioane euro

185-41877-1011_cable_46.jpgAcelaşi lucru se poate spune şi despre unele microîntreprinderi ai căror acţionari par să fi fost atinşi de legendarul rege Midas. Concret, cel mai mare profit brut obţinut de o microîntreprindere este înscris în dreptul Robi Corb din Bucureşti. Cu un singur angajat, firma în al cărei acţionariat intră trei companii italieneşti, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 28,9 milioane de euro şi un profit brut de 2,3 milioane de euro (calculate la cursul mediu de anul trecut, 3,6827 lei pentru un euro).

185-41878-capital_10_2.jpgCare este secretul? Evident, domeniul de activitate: „cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii“. Mai exact, Robi Corb este un dezvoltator imobiliar care are în derulare un proiect de 30 de case în zona Corbeanca, din apropierea Bucureştiului. Profitul de anul trecut a fost obţinut în urma vânzării a patru vile din cele finalizate. Însă 2009 nu va fi nici pe departe la fel de fructuos pentru acţionari. Deşi alte 16 vile au fost finalizate, anul acesta nu a fost încheiată nicio tranzacţie, din cauza blocajului pieţei.

185-41879-1011_bec_46.jpgO evoluţie asemănătoare o are şi Volum Investment, cea care şi-a adjudecat locul cinci în topul firmelor nou-înfiinţate, cu un profit brut de 5,3 milioane de euro, obţinut tot din intermedieri imobiliare. Blocajul sectorului imobiliar a determinat însă proprietarii să suspende temporar activitatea companiei.

185-41880-capital_10_3.jpg„Înseamnă că afacerea a fost făcută la momentul potrivit, de omul potrivit, în domeniul potrivit“, comentează Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). „Au fost făcute fie în domenii care au avut anul trecut o creştere spectaculoasă (imobiliare, comerţ), fie în domenii care oferă oportunităţi deosebite, precum producţia farmaceutică“, adaugă el.

185-41881-1011_corn_46.jpgŞi topul profiturilor înregistrate de întreprinderile mici este dominat tot de sectoare precum construcţiile şi imobiliarele. Un nume mai cunoscut este Ibiza Construct 2000, care a avut un profit brut de 6,4 milioane euro. Aflată pe piaţă de nouă ani, compania, parte a grupului Ibiza, se descrie ca fiind un jucător activ pe piaţa imobiliară din Capitală şi a finalizat anul acesta ansamblul rezidenţial Ibiza Sol.

185-41882-capital_11_1.jpgCel mai probabil, succesul din 2008 nu se va repeta şi anul acesta. „2009 a fost un an prost, cu o scădere a activităţii de peste 40%, ca pentru mai toate firmele din sectorul de real-estate, cauzată de criza economică ce a dus la „îngheţarea“ lucrărilor şi vânzărilor în domeniul rezidenţial“, recunosc reprezentanţii companiei. Ei speră ca 2010 să fie mai bun, pentru a putea finaliza vânzările apartamentelor şi începe noi proiecte. Planul pentru primul proiect care urmează a fi demarat este un imobil de apartamente situat în zona Palatului Parlamentului din Bucureşti.

Semne de întrebare

185-41883-1011_truck_46.jpgCum trebuie interpretate aceste lucruri? „Lista aceasta de domenii este şi unul din motivele pentru care, deşi am fost singurii, noi am susţinut impozitul minim“, spune Cristian Pârvan. „Erau firme cu activităţi în aceste sectoare „implicit bănoase“ care raportau pierderi. E ciudat. Însă întotdeauna rămâne un semn de întrebare asupra acestor profituri – reflectă ele o capacitate reală de a construi afaceri sau doar o conjunctură?“, subliniază el. În plus, Pârvan spune că lista de mai sus demonstrează şi faptul că evoluţia economică pozitivă din 2008 a fost doar una de oportunitate, dovadă că anul acesta se înregistrează scăderi dramatice.

185-41884-capital_11_2.jpgNu este însă cazul tuturor companiilor incluse în acest top. Afaceriştii autohtoni au avut anul trecut câştiguri însemnate şi din agricultură, producţie sau comerţ. O poveste aparte o are, de exemplu, firma Green Seas International din Constanţa, care figurează pe primul loc în clasamentul companiilor care anul trecut aveau ca domeniu de activitate producţia de energie electrică, cu un profit brut puţin peste 600.000 de euro, la o cifră de afaceri de 2,3 milioane de euro. De fapt, firma are cu totul alt obiect de activitate. Ionel Niţu, care deţine întregul business alături de soţia sa, spune că de la înfiinţare, în 1999, afacerea sa a fost una în domeniul construcţiei de nave şi de structuri metalice.

185-41885-1011_pills_46.jpg„2008 a fost un an într-adevăr bun, dar acum a venit recesiunea“, mărturiseşte el. „Anul acesta, activitatea este undeva la 35 – 40% faţă de 2008, şi asta pentru că partenerii noştri, care activează cu precădere în sectorul petrolier şi al producţiei de aluminiu, au probleme cu finanţarea“. Speră însă ca în 2010 – 2011 lucrurile să meargă mai bine. Încheie contracte doar cu companii din străinătate, cu precădere din zona ţărilor scandinave. A avut chiar o ofertă de preluare de la o firmă din Norvegia, pe care a refuzat-o.

185-41886-capital_11_3.jpgCe alte domenii au generat anul trecut profituri generoase? Bechtel şi Enka Construction, cu trei, respectiv 3.000 de angajaţi, cele două companii implicate în construcţia autostrăzii Transilvania au obţinut ambele un profit identic, de 12,1 milioane de euro. Interesant, nu-i aşa?

514,4 milioane de euro, cel mai mare profit brut înregistrat pe piaţa românească în 2008, aparţine operatorului Orange, conform topului CNIPMMR

185-41876-capital_10_1.jpg