Norocul ti-l mai faci si singur

Din nefericire, este chiar momentul in care raportul Comisiei Europene va decide soarta tarii din punctul de vedere al aderarii. Mai mult, toate cele de mai sus complica si mai mult negocierile cu Fondul Monetar International, negocieri oricum dificile din cauza dezechilibrelor create in economie. Pe ansamblu, desi la nivelul cetatenilor aceste lucruri nu au inca o semnificatie importanta, Romania are cateva probleme grave. Datele Comisiei de Prognoza indica o scadere a ritmului invest



Din nefericire, este chiar momentul in care raportul Comisiei Europene va decide soarta tarii din punctul de vedere al aderarii. Mai mult, toate cele de mai sus complica si mai mult negocierile cu Fondul Monetar International, negocieri oricum dificile din cauza dezechilibrelor create in economie. Pe ansamblu, desi la nivelul cetatenilor aceste lucruri nu au inca o semnificatie importanta, Romania are cateva probleme grave. Datele Comisiei de Prognoza indica o scadere a ritmului investitiilor in economie. In parte, acest lucru este cauzat si de disparitia banilor publici din proiectele de infrastructura, dar este vorba si despre o oarecare temperare a investitiilor private. Mai grav este insa faptul ca cresterea economica va fi afectata de scaderea productivitatii; combinata cu cresterea reala a salariilor, acesta scadere duce, inevitabil, la situatia in care Romania, in loc sa castige competitivitate, pierde.

Pe de alta parte, sporul de productivitate este foarte important atunci cand discutam despre reducerea distantei fata de economiile dezvoltate, si orice incetinire aici nu face decat sa creasca perioada de care Romania are nevoie pentru a ajunge la nivelul tarilor din Vest. Pe de alta parte, tintele de crestere economica vor fi, inevitabil, revizuite in jos, desi oficialii din Ministerul Finantelor nu spun inca cu cat. Chiar si asa, Romania va avea, probabil, o crestere de peste 5% la sfarsitul anului, sustinuta in mare masura de consumul intern datorat cresterilor de salarii de care aminteam si creditului. Marea problema este, insa, ca industria autohtona nu tine pasul cu aceasta evolutie.



Dincolo de pierderile de productivitate, agricultura va fi, asa cum o arata prognoza, pe minus la sfarsitul anului. Combinate, aceste evidente duc, cu siguranta, la o explozie a deficitelor externe, din cauza importurilor. Aceasta este, de fapt, marea ingrijorare a Bancii Nationale, a FMI si a Guvernului. Singurul lucru care ramane de facut este o clarificare rapida a politicii economice a actualului guvern.



Dincolo de toate disputele politice, situatia economica este, in acest moment, o prioritate. Iar catastrofa produsa de inundatii nu a facut decat sa aduca problemele mult mai in fata pe scena discutiilor publice. Pentru ca norocul si-l mai face omul si cu mana lui.