Norvegia vine cu o serie de acuzații grave după ce a decis să expulzeze 15 diplomați ruși. Șeful de contrainformaţii PST Inger Haugland a dat detalii cheie pe acest subiect.
Adevăraţii angajatori ai diplomaţilor ruși expulzați de Norvegia sunt serviciile ruse de informații. Această afirmație a fost făcută de şeful de contrainformaţii PST Inger Haugland într-o conferinţă de presă.
El a arătat că cincisprezece diplomaţi ruşi expulzaţi de Norvegia în această săptămână au încercat să recruteze surse, să intercepteze comunicaţiile şi să cumpere tehnologie avansată.
Șeful de contrainformaţii PST a susținut că adevăraţii angajatori ai diplomaţilor sunt serviciile ruse de informaţii GRU, FSB şi SVR.
„Acest lucru scade ameninţarea din partea serviciilor secrete ruseşti în Norvegia prin reducerea permanentă a numărului ofiţerilor de informaţii care operează sub acoperire diplomatică”, a mai precizat Haugland despre expulzări, conform Reuters.
Cea mai mare expulzare de diplomaţi ruşi din Norvegia
Decizia Norvegiei marchează cea mai mare expulzare de diplomați ruși din această ţară. Măsura luată este cea mai recentă dintr-o serie de astfel de decizii ale ţărilor occidentale de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Moscova.
Norvegia, membru NATO, are graniţă cu Rusia în Arctica. Ţara şi-a sporit securitatea de la începutul războiului în Ucraina, în special în jurul instalaţiilor sale de petrol şi gaze şi este acum cel mai mare furnizor de gaze al Europei, după scăderea fluxului din Rusia.
În replică față de decizia Norvegiei, Rusia a anunţat că va răspunde expulzărilor.
Bază militară pentru a întări capacităţile NATO
Pe de altă parte amintim că, armata Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord a anunțat pe 8 martie 2023, deschiderea unei baze militare în Norvegia pentru a întări capacităţile NATO în Arctica.
Decizia respectivă a fost luată în urmă îngrijorărilor cauzate de războiul din Ucraina.
În condiţiile în care Norvegia, stat care se învecinează cu Rusia, refuză să găzduiască baze militare permanente cu soldaţi străini, baza militară de la Camp Viking ar urma să fie deschisă pentru zece ani în nordul orașului Tromso pentru a găzdui comandouri ce se vor antrena în condiţii de frig extrem.
Prezenţă permanentă de comandouri britanice în zonă
De altfel, Norvegia a furnizat numeroase echipamente militare Ucrainei, printre care artilerie şi muniţii, pentru a se apăra de armata Rusiei.
Noua baza militară va fi apropiată de instalaţii militare ale Norvegiei și va permanentiza prezenţa de comandouri britanice în zonă, unde circa o mie dintre ei au participat la manevre militare în această iarnă. Construcţia ei a fost justificată prin „re-emergenţa Marelui Nord drept scenă-cheie de operaţiuni”, ceea ce justifică „noi instalaţii pentru epoca modernă”.