Autoritățile norvegiene au încasat în 2022 venituri record din petrol şi gaze, în principal drept consecință a războiului din Ucraina care a propulsat preţurile la gaze naturale la valori record în Europa, arată datele oficiale publicate, luni, 6 martie, transmite agenția de presă AFP.

Țara scandinavă a fost catalogată drept „profitor de război”

Potrivit Institutului norvegian de statistică (SSB), statul a generat venituri în valoare de 1.457 miliarde de coroane (echivalent cu 131 miliarde de euro) care au avut legătură cu hidrocarburile, „de departe, cea mai mare cifră înregistrată vreodată”, precizează SSB. În mod comparativ, este vorba de venituri de aproape trei ori mai mari decât veniturile de 498 miliarde de coroane înregistrate în 2021.

Ca urmare a unei reduceri accentuate a livrărilor de gaze ruseşti şi a majorării propriilor sale exporturi, Norvegia a devenit în anul 2022 cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei, profitând în paralel şi de faptul că preţul gazelor naturale a atins un nivel record în vara anului trecut.

Aceste venituri extraordinar de mari au făcut ca ţara scandinavă să fie catalogată drept „profitor de război”, o etichetă care a fost respinsă ulterior de autorităţile de la Oslo.

Statul norvegian colectează veniturile din petrol şi gaze via taxele impuse companiilor petroliere

După un ajutor de un miliard de euro de anul trecut, Guvernul norvegian a decis să acorde Ucrainei un ajutor civil şi militar în valoare de de 75 de miliarde de coroane (echivalent cu 6,8 miliarde de euro) pe perioada 2023-2027, adică 15 miliarde de coroane pe an.

De asemenea, statul norvegian colectează veniturile din petrol şi gaze via taxele impuse companiilor petroliere, participaţiilor directe pe care le deţine la zăcămintele de petrol şi gaze dar şi la infrastructuri (conducte, etc.), precum şi dividendele plătite de grupul energetic Equinor, la care statul norvegian deţine 67% din acţiuni.

Putin: În pofida sancțiunilor, compania Gazprom avansează şi lansează proiecte noi în Asia

Liderul de la Kremlin Vladimir Putin a denunţat, vineri, 17 februarie, „tentative directe” din partea Occidentului de a „obstrucţiona dezvoltarea” companiei Gazprom, care este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul statului rus, vizată de sancţiuni internaţionale de aproape un an.

Șeful statului a dat asigurări că gigantul rus va prospera în pofida încercărilor Vestului de a-i reduce influenţa, din motiv că cererea de gaze va creşte în Asia, informează presa străină.

„În pofida concurenţei neloiale – ca să o spunem direct – şi a tentativelor directe din exterior de a obstrucţiona şi frâna dezvoltarea sa, Gazprom avansează şi lansează noi proiecte.”, a anunțat Vladimir Putin în cadrul unui discurs prin videoconferinţă cu ocazia aniversării a 30 de ani de la înfiinţarea gigantului energetic rus, adresându-se directorului general al companiei Aleksei Miller.

„În ultimii 30 de ani, consumul global de gaze naturale aproape s-a dublat, iar în următorii 20 de ani, conform estimărilor experţilor, va creşte cu încă cel puţin 20% sau poate chiar mai mult.”, a precizat șeful statului rus.