În cei peste doi ani de când Rusia a invadat Ucraina, care a dus la creșterea prețurilor la energie, un gigant din Norvegia în domeniul petrolului și gazelor naturale a preluat discret coroana care a aparținut odată companiei rusești Gazprom.
Norvegia furnizează 30% din gazele necesare în Uniunea Europeană
În prezent, Norvegia furnizează 30% din gazele din blocul comunitar, în timp ce Gazprom furniza aproximativ 35% din toate gazele din Europa înainte de război.
Mai mult de 109 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe care Norvegia le-a exportat în Europa anul trecut – suficient pentru a alimenta Germania până în 2026 – aproximativ două treimi au fost comercializate și vândute de Equinor, transmite Bloomberg.
Atâta timp cât UE continuă să depindă în mare măsură de combustibilii fosili, hidrocarburile norvegiene vor fi esențiale pentru a menține lumina aprinsă în Europa.
Noua importanță a companiei a ridicat, de asemenea, semne de întrebare dacă liderii europeni își pun, din nou, țările în pericol, bazându-se prea mult pe un singur furnizor.
Deși Norvegia este percepută ca un partener comercial stabil, cu o istorie lungă și consistentă în ceea ce privește furnizarea de energie către Europa, întreruperile prelungite și modul în care gestionează problemele de întreținere, ambele cu impact asupra prețurilor energiei, au avut efecte în lanț pe întreg continentul.
Tranziția ecologică s-a transformat în securitate energetică
În urmă cu cinci ani, „se vorbea foarte mult despre tranziția ecologică și despre cum începeam să vedem cum industria petrolului și a gazelor naturale apune”, a spus Thina Margrethe Saltvedt, analist șef pentru finanțe durabile la Nordea Bank Abp. „Apoi s-a întâmplat pandemia, apoi războiul din Ucraina, iar acum pur și simplu nu o mai vezi. Accentul s-a îndreptat către securitatea energetică.”
Ideea că gazul nu va dispărea prea curând, o opinie susținută cu tărie de industria gazului, a propulsat Norvegia în centrul discuțiilor privind asigurarea resurselor energetice ale Europei.
Ministrul german al economiei, Robert Habeck – care este, de asemenea, responsabil de politica climatică în cea mai mare economie din regiune – a efectuat o vizită oficială la Oslo la începutul lunii ianuarie 2023. Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, s-a deplasat două luni mai târziu la câmpul de gaze naturale Troll din Norvegia, care asigură 10% din aprovizionarea continentului.
Gazul e profitabil pentru Norvegia
Noul rol al Norvegiei ca furnizor de gaze pentru Europa a fost foarte profitabil. Exporturile de gaze au atins un nivel record de 1.400 de miliarde de coroane (130 de miliarde de dolari) în 2022, dar a pus, de asemenea, un semn de întrebare asupra viitorului verde al Norvegiei.
În timp ce țara a devenit un lider în inițiative precum tranziția la vehiculele electrice, recenta creștere a cererii de gaze a avut ca efect redirecționarea resurselor financiare și a talentelor înapoi în sectorul petrolului și al gazelor.
De asemenea, pentru traderi, miza pe Equinor aduce un set de probleme.
Relevanța crescândă a Equinor în Europa a devenit evidentă vara trecută, când compania a anunțat că întreținerea unora dintre cele mai mari instalații de gaz ale sale a fost prelungită. În câteva minute, prețul gazelor a explodat, crescând cu aproape 20%.