Persoanele care sosesc din state aflate în zona roşie, inclusiv România, trebuie să prezinte la intrarea pe teritoriul Regatului Norvegiei un test molecular tip PCR sau antigen negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Documentul care atestă rezultatul negativ trebuie să fie redactat în limbile engleză, franceză, germană, norvegiană, suedeză sau daneză.

Refuzul intrării pe teritoriul norvegian

Lipsa testului negativ poate atrage refuzul intrării pe teritoriul norvegian, precizează MAE.

Suplimentar faţă de obligaţia de a prezenta la intrarea pe teritoriul Regatului Norvegiei un test molecular tip PCR sau antigen negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii, toate persoanele care sosesc din zone roşii sunt obligate să stea 10 zile în carantină.

În cazul în care persoanele în cauză nu au asigurată o locaţie pentru efectuarea carantinei (reşedinţa în Regatul Norvegiei sau un spaţiu pus la dispoziţie de către angajatorul/ clientul pentru care desfăşoară o activitate în acest stat), acestea vor efectua carantina la o unitate hotelieră desemnată în acest scop.

Autorităţile norvegiene au informat că obligativitatea efectuării carantinei la o unitate hotelieră se aplică inclusiv membrilor de familie ai cetăţenilor norvegieni care sosesc în acest stat în scop de vizită.

Excepțiile de la regulă

Sunt exceptate de la obligativitatea prezentării unui test negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 la intrarea pe teritoriul Regatului Norvegiei următoarele categorii:

* cetăţenii norvegieni şi persoanele cu reşedinţa în Regatul Norvegiei;

* persoanele aflate în tranzit;

* cetăţenii străini care sosesc în mod regulat în Regatul Norvegiei din Regatul Suediei sau din Republica Finlanda pentru a desfăşura activităţi lucrative sau pentru studii, cu excepţia personalului medical care a avut o şedere mai mare de 7 zile în afara Regatului Norvegiei;

* cetăţenii străini care îşi desfăşoară activitatea în domenii considerate critice pe teritoriul Norvegiei;

* solicitanţii de azil şi refugiaţii;

* cetăţenii străini cu permis de şedere pentru membru de familie;

* personalul diplomatic şi consular acreditat în Regatul Norvegiei;

* cetăţeni străini invitaţi de autorităţile norvegiene să participe la negocieri internaţionale şi alţi cetăţeni străini care fac parte din delegaţii care sosesc în Regatul Norvegiei în conformitate cu obligaţiile internaţionale;

* personalul militar.

Suport MAE pentru cetățenii români

MAE reiterează recomandarea adresată cetăţenilor români de a se informa temeinic anterior deplasării în străinătate şi de a respecta cu stricteţe măsurile adoptate în contextul pandemiei de COVID-19.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Oslo +47 22 561237, +47 22 446951, +47 22 556832 şi +47 22 558227, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice +47 99 153137.

MAE recomandă consultarea paginilor de internet www.mae.ro/node/51923, oslo.mae.ro şi www.mae.ro.