Norvegia se confruntă cu cea mai mare diferență între prețurile locuințelor și costurile de închiriere, dintre 20 de economii avansate analizate de agenția de rating Moody\\\\\\\'s Investors Service. Situația descrie o bulă imobiliară, transmite Bloomberg.
Un studiu Moody’s analizează dinamica dintre prețurile locuințelor și ceea ce este definit drept un echilibru al pieței imobiliare. Autorii arată că atunci când prețul în creștere al locuințelor nu reușește să declanșeze o mișcare și pe segmentul de închirieri, ar putea fi un semn că proprietarii au așteptări nerealiste în privința evoluției prețurilor, tendință întâlnită în cazul bulelor imobiliare, arată agenția de rating.
„Țările în care prețurile locuințelor și chiriile sunt în dezechilibru, și se ajustează lent, prezintă cel mai mare risc de efecte economice negative din cauza prețurilor ridicate ale locuințelor”, menționează Emilla Gyoerk și Collin Ellis, analiști ai Moody’s.
Piața rezidențială a celei mai bogate economii din Scandinavia a înregistrat creșteri puternice ale prețurilor în ultimii ani, pe fondul unor dobânzi la minim istoric și ale stimulentelor fiscale acordate de guvern. Piața din Norvegia este acum supraevaluată, urmată de Belgia, Germania și Franța, unde prețurile par a fi în cel mai mare dezechilibru.
Norvegia are cel mai mare număr de proprietari dintre țările analizate în studiu, cu aproape 85%, sugerând că o corecție a prețurilor ar putea „avea un efect advers negativ asupra economiei, stabilității financiare și condițiilor de creditare „, potrivit Moody’s.
Totuși, piața dă semne de răcire, ceea ce provoacă îngrijorări cu privire la o posibilă recesiune economică.
Cu o piață rezidențială supraevaluată din 2010, Norvegia este „cea mai vulnerabilă” dintre toate țările analizate. Autoritatea de reglementare financiară locală admis acest lucru, anunțând luna trecută că prețurile locuințelor și datoriile populației reprezintă cel mai mare risc pentru economie. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a anunțat recent că guvernul ar trebui să se pregătească pentru o eventuală corecție a prețului locuințelor, spunând că acestea „par a fi supraevaluate”.
Totuși, Norvegia are un fond suveran de 1.000 de mld. dolari, astfel încât nu duce lipsă de bani cash în caz de nevoie.