Germania a importat în 2022 o cantitate de gaze naturale cu 12,3% mai scăzută faţă de 2021, la 1.449 terawaţi-oră (TWh), în urma reducerii aprovizionării cu combustibili fosili din Rusia, a anunţat vineri Autoritatea de reglementare a energiei.
Norvegia, principalul furnizor de gaze al Germaniei
Norvegia a devansat Rusia, devenind principalul furnizor, fiind responsabilă pentru 33% din totalul importurilor de gaze, în timp ce Rusia a livrat 22%, a informat instituţia într-un comunicat, transmite Reuters.
Rusia, care în 2021 a fost responsabilă pentru 52% din importurile de gaze ale Germaniei, a redus aprovizionarea prin conducta Nord Stream 1 cu 60%, apoi cu 80%, apoi la zero la începutul lunii septembrie.
„Livrările insuficiente de gaze din Rusia au fost parţial compensat de majorarea importurilor, via Ţările de Jos, Belgia, Norvegia”, se arată în comunicat. De asemenea, autorităţile de la Berlin au achiziţionat gaze naturale lichefiate (GNL) pentru reducerea deficitului de aprovizionare.
Situaţia tensionată de pe piaţa energiei a dus la scăderea exporturilor Germaniei către ţările vecine, reducerea livrărilor fiind afectată şi de cererea mai scăzută, a precizat Autoritatea de reglementare a energiei.
Exporturile totale de gaze ale Germaniei în 2022 s-au situat la 501 TWh, în scădere cu o treime faţă de nivelul de 749 TWh din 2021. De asemenea, consumul a înregistrat un declin de 14%, în urma temperaturilor mai ridicate.
Stocurile germane de gaze sunt la un nivel foarte bun
Nivelul stocurilor de gaze ale Germaniei se situează în prezent la un nivel confortabil de 90,72%, mult peste pragul de 40% pe care autoritatea de reglementare îl consideră critic la începutul lunii februarie. Cu toate acestea, umplerea depozitelor după sezonul de iarnă din cursul anului 2023 va rămâne o provocare, având în vedere incertitudinile de ansamblu privind situația generală a aprovizionării Germaniei, se mai arată în comunicat.
Vineri, la hub-ul TTF de la Amsterdam, cotaţiile la gaze naturale cu livrare în luna următoare au crescut cu 8,8%, la 74,6 euro pentru un Megawatt-oră (MWh).
Prețul se situează la aproximativ jumătate din cel mai recent vârf atins la începutul lunii decembrie și cu 78% sub nivelul de la sfârșitul lunii august, când prețurile au crescut vertiginos înainte de oprirea pentru întreținere a Nord Stream 1. În vara anului trecut se înregistra un nivel record de 345 euro pentru un Megawatt-oră.