Administraţia Obama a hotărât suplimentarea efectivelor militare din Afganistan. Preşedintele american a anunţat că va trimite 30.000 de soldaţi în teatrele de război din Afganistan. În termeni economici, acest lucru se traduce printr-un buget suplimentar pentru Departamentul de Apărare de 30 de miliarde de dolari.

Presa internaţională i-a acordat lui Barack Obama o bilă neagră în urma anunţului făcut ieri, mai ales că acesta este laureat al premiului Nobel pentru Pace.

Pe plan economic, decizia vine în contextul în care Statele Unite înregistrează un deficit bugetar record, ajungând la nivelul de 1.417 miliarde de dolari pentru anul fiscal 2008-2009, adică 10% din PIB.

Conform unui raport al Center for Strategic and Budgetary Assessments (CSBA), pentru fiecare soldat trimis, guvernul american suportă o cheltuială de nu mai puţin de 1 milion de dolari, dublu faţă de costul unui militar trimis în Irak, estimat la 500.000 de dolari pentru perioada anului 2009.

Din 2001 până acum, Statele Unite au cheltuit în jur de 3,6 miliarde de dolari pe lună pentru războiul din Afganistan, adică mai mult de 43 de miliarde pe an, conform raportului citat. Pentru 2009, bugetul se ridică la peste 50 de miliarde.