900 de euro pe an pe cap de locuitor - atåt înseamnă finanţarea instituţiilor publice centrale. Nota de plată este achitată, însă, doar de companii şi de cele şase milioane de salariaţi şi liber-profesionişti. Două sute şaizeci de salariaţi, de la preşedinte şi consilierii săi la portari şi stenodactilografe. Un sediu de cåteva mii de metri pătraţi, pentru care trebuie plătite facturile la energie electrică, apă ori încălzire. Maşini pentru care trebuie c
900 de euro pe an pe cap de locuitor – atåt înseamnă finanţarea instituţiilor publice centrale. Nota de plată este achitată, însă, doar de companii şi de cele şase milioane de salariaţi şi liber-profesionişti.
Două sute şaizeci de salariaţi, de la preşedinte şi consilierii săi la portari şi stenodactilografe. Un sediu de cåteva mii de metri pătraţi, pentru care trebuie plătite facturile la energie electrică, apă ori încălzire. Maşini pentru care trebuie cumpărat combustibil, musafiri de rang înalt pentru care se organizează recepţii fastuoase, frecventele deplasări în străinătate şi lista ar putea continua. În 2008, Palatul Cotroceni va avea cheltuieli de 29,2 milioane de lei (puţin peste opt milioane de euro), 27,5 milioane din aceşti bani provenind de la contribuabili. Adică circa 1,25 lei sau 33 de eurocenţi pe cap de romån. De două ori mai puţin decåt îl costă Casa Albă pe fiecare american sau Palatul Elysée pe fiecare francez şi de nu mai puţin de treisprezece ori mai puţin decåt scoate din buzunar fiecare italian pentru preşedinţia de la Roma.
La prima vedere, suma alocată lui Traian Băsescu şi subalternilor săi nu e mare. Dacă însă luăm în calcul diferenţele dintre Romånia şi ţările din Vest în ceea ce priveşte PIB per capita şi bugetul public, ne-am putea schimba părerea. Dar adevărata problemă nu este că Preşedinţia SUA consumă, pe cap de locuitor, doar de două ori mai mult decåt Cotroceniul, în condiţiile în care bugetul per capita al Statelor Unite este de 6,5 ori mai mare decåt al Romåniei. Problema este că există la Bucureşti instituţii publice care consumă fonduri mult mai mari decåt cele alocate Preşedinţiei, fără ca impactul acestor cheltuieli asupra vieţii romånilor să le justifice.
Serviciul Romån de Informaţii este, de departe, campionul acestei categorii. SRI are alocat, în 2008, un miliard de lei de la bugetul de stat, la care se adaugă 320 de milioane de lei din împrumuturi externe. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a primit şi el 335 de milioane de lei de la buget, iar Serviciul de Informaţii Externe s-a mulţumit cu 215 milioane (mai mult de jumătate din sumă va fi cheltuită pe salarii). Nici angajaţii Serviciului de Protecţie şi Pază nu se pot declara nemulţumiţi: ei vor primi salarii, sporuri şi prime în valoare brută de 91 de milioane de lei în acest an – cam 4.500 de lei pe cap de sepepist. Mai trebuie spus că suma reprezintă cam două treimi din bugetul total al instituţiei, de 155 de milioane de lei.
„E greu de ştiut exact ce cuprind bugetele acestor instituţii, dată fiind natura activităţii lor. E posibil ca unele achiziţii sau investiţii importante să crească temporar ponderea cheltuielilor serviciilor de informaţii în PIB“, arată Sorin Ioniţă, directorul de cercetare al Societăţii Academice Romåne. El mai afirmă că, pentru a avea o imagine clară, ar fi nevoie să ştim ce pondere au în total bugetele unor instituţii similare din alte ţări.
Secretariatul General al Guvernului (SGG) va cheltui aproape 350 de milioane de lei din banii contribuabililor, o cincime din fonduri fiind dedicată „sprijinirii organizaţiilor minorităţilor naţionale“ sau „finanţării unor programe şi proiecte interetnice şi de combatere a intoleranţei“, alte 79 de milioane de lei avånd ca (vagă) destinaţie „alte servicii în domeniile culturii, recreerii şi religiei“. „Sora“ SGG, Cancelaria Primului Ministru, are la dispoziţie 412 milioane de lei din banii de taxe şi impozite. O parte importantă a acestor fonduri (52 de milioane de lei) va fi dedicată unor campanii de „comunicare, informare publică şi promovare a imaginii şi intereselor romåneşti peste hotare“, alte 54 de milioane de lei fiind alocate Comitetului Olimpic şi Sportiv Romån, se arată în Legea Bugetului.
Deşi încasează abonamente de la 5,6 milioane de posesori de televizor din Romånia , plus bani serioşi din reclamele difuzate (numai pentru meciurile de la Euro 2008 se estimează că au intrat în conturi între patru şi cinci milioane de euro), Societatea Romånă de Televiziune mai primeşte, anul acesta, 215 milioane de lei de la stat. Circa jumătate din sumă va fi alocată chiriei pentru staţii şi circuite de emisie, terestră şi prin satelit, 62 de milioane de lei avånd ca destinaţie „construcţii“, iar 52 de milioane de lei, „mobilier şi aparatură birotică“. O situaţie aproximativ similară se înregistrează la Societatea Romånă de Radio. SRR va primi în acest an 133 de milioane de lei, aproape toată suma fiind virată către Societatea Naţională de Telecomunicaţii, drept contravaloare a serviciilor de emisie asigurate.
Ministerul Sănătăţii va consuma, în 2008, cam trei miliarde de lei de la bugetul de stat şi din credite externe. Adică circa 142 de lei pe cap de romån (la care se adaugă alţi 776 de lei per capita – bugetul asigurărilor de sănătate). În total, cheltuielile sistemului public de sănătate finanţate de contribuabili ajung la peste 900 de lei pentru fiecare locuitor. Urmează, la mare distanţă, cu 12 miliarde de lei din bani publici (circa 552 de lei per capita), Ministerul Educaţiei. Lista continuă cu ministerele Apărării, Transporturilor şi Internelor. Fiecare cetăţean al Romåniei plăteşte cåte 370-380 de lei pe an (în total, 1.127 de lei) pentru armată, pentru infrastructura rutieră, feroviară, aeriană şi navală, respectiv pentru poliţie, jandarmerie şi pompieri.
Cei mai risipitori, cei mai zgårciţi
Indiferent de cåt de mult sau de cåt de puţin ne costă, instituţiile trebuie judecate în primul rånd prin prisma eficienţei. „Evident că la cåte nevoi şi probleme are Romånia, banii nu sunt suficienţi. În acelaşi timp, deşi puţini, ei nu sunt utilizaţi astfel încåt să fie produs maximul de efect“, spune analistul economic Daniel Dăianu. El arată că nu există soluţii miraculoase pentru eficientizarea cheltuirii fondurilor publici. „Sunt, însă, quick-fix-uri (remedii fixe şi rapide – n.red.), cum ar fi creşterea gradului de colectare, introducerea de taxe noi sau reducerea sumelor alocate unui domeniu pentru a le creşte pe cele destinate altor sectoare“, adaugă Dăianu.
Camera Deputaţilor şi Senatul au fost, de-a lungul anilor, în atenţia publicului pentru cheltuielile aparent inutile sau exagerate făcute (autovehicule de lux, televizoare cu ecran panoramic sau aparate de coafură). Însă şi alte instituţii au avut de dat explicaţii pentru cheltuielile de aceeaşi natură. Sunt celebre cravatele de 200 de RON bucata cumpărate de Romsilva sau ATV-urile de 24.000 de euro achiziţionate de APIA. Nici Transporturile nu au fost ocolite de controverse. Ultimele sunt legate de schimbarea din mers a soluţiei tehnice pentru taluzarea autostrăzii Bucureşti-Ploieşti, de la pămånt la balast, care ar urma să coste 25 de milioane de euro în plus, şi de faptul că pe cåteva din segmentele de cale ferată reabilitate cu sute de milioane de euro se circulă cu viteze chiar mai mici decåt înainte de modernizare.
370 de lei. Atåt costă anual, pe cap de locuitor, poliţia, jandarmeria, pompierii, poliţia de frontieră, serviciile de urgenţă şi serviciile de paşapoarte, permise şi înmatriculări auto
CAT CONSUMA LIDERII LUMII OCCIDENTALE
Preşedinţia Italiei are în acest an un buget de 235 de milioane de euro. Familia regală britanică primeşte un buget de 50 de milioane de euro anual, însă criticii spun că aceasta cheltuieşte în realitate 225 de milioane de euro. În Franţa, bugetul Palatului Elysée este, în 2008, de 35 de milioane de euro, iar Casa Albă beneficiază de 300 de milioane de dolari
0,08 lei – este contribuţia anuală a fiecărui romån la bugetul uneia dintre cele mai ieftine instituţii centrale, Consiliul Economic şi Social
CULTURA, fiica vitrega a bugetului de stat
Ministerul Culturii şi Cultelor are unul dintre cele mai mici bugete din Guvern (953 de milioane de lei, din care mai bine de o treime se duc spre domeniul cultelor). Academia Romånă primeşte şi ea 294 de milioane de lei, iar alte organisme similare (Institutul Cultural Romån, CNA şi Academia Oamenilor de Ştiinţă) au la dispoziţie 65 de milioane de lei. Toate aceste bugete, împreună, nu îl egalează pe acela al SRI.
TRANSPORTURILE
EDUCAŢIA
SERVICIILE SECRETE
PROTECŢIA SOCIALA
PREŞEDINŢIA
PALATUL VICTORIA
TVR
JUSTIŢIA