Notă maximă la examenul de bacalaureat: „Este datoria mea ca măcar să încerc să fac ceva bun în România!”

A lua zece curat la examenul de bacalaureat este o performanţă rară în ziua de azi. De aceea, dorim să îi facem cunoscuţi pe absolvenţii de liceu care au fost îndeajuns de ambiţioşi încât să obţină nota maximă. Astăzi stăm de vorbă cu Andreea Robu, absolventă a Colegiului Naţional "Dr. Ioan Mesotă", Braşov.

Capital: Ce efort presupune un rezultat de 10 la bac?
Andreea Robu: Consider că este necesar să oferim importanța cuvenită examenului prin consecvență în timpul tuturor anilor de studiu, dar totodată, să fim și echilibrați. Nu este vorba de un efort mare, atât timp cât nu depășești măsură nici cu învățatul, nici cu ceea ce nu ține de școală.

Capital: Ai făcut meditaţii? La câte obiecte?
Andreea Robu: Nu am făcut meditaţii pentru bacalaureat. Spre bucuria mea, la liceul în care am învățat am avut parte de cadre didactice deosebite care ne-au îndrumat cu atenție pașii.

Capital: Ai fost nevoită să renunţi la anumite obiceiuri din viaţa de zi cu zi pentru a te pregati pentru examene?

Andreea Robu: Nu neapărat. Într-adevăr, mi-am organizat mai bine timpul în anul acesta școlar, dar am încercat să nu cad într-o extremă sau în alta.

Capital: Ce materie te-a pus în dificultate dintre cele de la bac?
Andreea Robu: Pe mine m-au atras întotdeauna științele exacte și, de aceea, am avut cele mai mari emoții pentru proba de la limba și literatura română. 

Capital: Ce faci in timpul liber?
Andreea Robu: Îmi place foarte mult să mă duc cu bicicleta în pădure, să înot și să mă plimb cu prietenii mei. 

Capital: Ce planuri de viitor ai?

Andreea Robu: Momentan, îmi doresc să intru la facultate.

Capital: Te-ai gandit să faci facultatea în străinătate? Daca ai ales deja o facultate in străinătate, care este şi ce te-a determinat să alegi această universitate?

Andreea Robu: Nu m-am gândit să fac facultatea în străinătate, am hotărât să rămân în țară, pentru a urma facultatea de medicină.

Capital: Unde te vezi peste cinci ani? În România sau in strainatate?
Andreea Robu: Peste 5 ani mă văd tot în România, deoarece este țara mea și consider că este datoria mea ca măcar să încerc să fac ceva aici. 

Capital: Ce parere ai despre sistemul de invatamant in Romania?
Andreea Robu: Sunt de părere că sistemul nostru de învățământ are atât părți bune, cât și unele mai puțin bune. 

 Capital: Daca ar fi sa schimbi ceva in sistemul de invatamant, ce ai schimba?
Andreea Robu: Ar trebui să se pună accentul mult mai mult pe ceea ce ne trebuie cu adevărat să știm, întrucât se învață un volum mare de teorie, o parte din acesta neavând aplicabilitate.  

Capital: Care este job-ul pe care ti l-ai dori sa il ai pe viitor?
Andreea Robu: Pe viitor, mi-aș dori să ajung medic sau să fac cercetare în domeniul bioingineriei medicale. 

Capital: Ce sfaturi le oferi viitorilor elevi de clasa a 12-a?
Andreea Robu: Pe viitorii elevi de clasa a XII-a îi sfătuiesc să se orienteze spre ce își doresc să realizeze, să creadă în visul lor și să muncească pentru a-și atinge țelul.