Românii plătesc, la încheierea unei tranzacţii imobiliare, taxe notariale de 14 ori mai mari decât plăteşte un german, costul real cu serviciile notariale de la noi, reprezentat de nivelul onorariilor ajustate cu venitul mediu, este cel mai mare din Uniunea Europeană, potrivit unui studiul realizat de Consiliul Concurenţei. 

În cazul unei tranzacţii de 100.000 de euro, românii plătesc pentru serviciile juridice 1.070 de euro (tariful minim practicat de notari), cost de patru ori peste media europeană, dacă se ajustează valoarea la nivelul veniturilor medii. Ponderea costurilor cu notarii din totalul costurilor obligatorii rezultate dintr-o tranzacţie de 100.000 de euro fără ipotecă, este de 41%.

„Situaţia în România este mult mai gravă decât în Uniunea Europeană, unde există de asemenea preocupare pentru acest sector”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

0-40685-grafic.jpgÎn comparaţie cu alte state europene, România are un cost real al serviciilor notariale mai mare de 7 ori decât în Portugalia, de 14 ori decât în Germania, de 5 ori decât în Franţa, de 6 ori decât în Austria sau Spania şi de 4 ori decât în Belgia. Chiar în comparaţie cu state central şi est europene, în România onorariile notariale reale sunt mai mari decât în Polonia, Ungaria sau Slovenia. În România sunt doar 2.000 de notari.

În afara ineficienţelor structurale, piaţa imobiliară românească este expusă unor riscuri suplimentare, datorate tranzacţionării în monedă străină, scăderii populaţiei şi numărului extrem de mare de locuinţe ocupate de proprietari (piaţă redusă a chiriilor).

Această situaţie este amplificată de lipsa de transparenţă a pieţei, inexistenţa unui indice imobiliar oficial, costurile ridicate şi viteza scăzută de tranzacţionare, precum şi de birocraţia excesivă din domeniul construcţiilor.

Taxa de redactare a contractului: 15-30 mil. euro/an

Potrivit lui Chiriţoiu, dacă organele statului vor ţine cont de recomandările pe care le face Consiliul Concurenţei şi se va modifica legislaţia pentru serviciile notariale, prin eliminarea restricţiilor privitoare la numărul de notari, tarifele şi publicitatea, românii ar câştiga anul între 150 şi 300 mil. euro, în funcţie de volumul de tranzacţii.

„Numai prin eliminarea taxei de redactare a contractelor, care este inutilă, deoarece contractele sunt standard şi notarii nu trebuie să facă nimic la ele, românii ar câştiga între 15 şi 30 mil. euro pe an“, a menţionat Chiriţoiu.

Comisioanele agenţiilor, 61% din costuri

În cazul unui tranzacţii imobiliare în valoare de 100.000 de euro, comisionul solicitat de compania de intermediere reprezintă 61% din costurile tranzacţiei şi ajunge la 5.000 de euro, mult peste media europeană care ajunge la 3.764 euro.

Astfel, românii plătesc agenţiilor imobiliare comisioane mai mari decât în Anglia (1.651 euro), Danemarca (4.147 euro), Germania (4.000 euro) sau Olanda (1.850 euro).

„Concurenţa prin preţ este destul de scăzută, acest fapt datorându-se, cel mai probabil, unor factori care ţin de specificul activităţii cum ar fi: lipsa de experienţă în negociere a consumatorilor, forma procentuală a comisioanelor determinată de necesitatea vânzătorilor de a stimula obţinerea unui preţ mai mare sau existenţa unor dimensiuni concurenţiale suplimentare pentru agenţiile imobiliare“, se precizează în analiza Consiliului Concurenţei.

Accesul populaţiei la Internet şi utlizarea acestuia ca platformă de căutare şi promovare a proprietăţilor imobiliare, reprezintă un fenomen care va avea un impact semnificativ asupra profitabilităţii pe termen lung în sectorul de intermediere. Acest lucru va determina, cel mai probabil, o creştere a gradului de concurenţă şi, drept consecinţă, scăderi de preţuri şi o creştere de ansamblu a calităţii serviciilor.

Consiliul a finalizat un studiu de consultanţă imobiliară, evaluare, cadastru şi servicii notariale, în urma căruia urmează să facă o serie de recomandări în vederea modificării legislaţiei în vigoare.

O recomandare va viza şi relaţia dintre bănci, notari, evaluatori şi clienţi, prin care instituţiile de credit să nu mai recomande clienţilor un număr limitat de notari şi evaluatori, care îngrădeşte concurenţa.

Costurile unei tranzacţii de 100.000 euro, neajustate după veniturile medii
0-40693-tabel.jpg
SURSA: ZERP, UNNPR, calcule Consiliul Concurenţei

Vezi aici Lista completă a costurilor din 21 de state ale UE